Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Ereb Altor - Gastrike

Gepost in Reviews door Edwin Enklaar op 30-07-2012

Tracklist

01. The Gathering Of Witches
02. Dance Of Darkness
03. Dispellation
04. Boatman's Call
05. The Mistress Of Wisdom
06. I Djupet Så Svart
07. Seven

De heren Mats en Ragnar, normaal gesproken actief in de Zweedse traditionele doomband Isole. leveren in de vorm van Gastrike alweer het derde album af met hun zijproject Ereb Altor. Met het ontketenen van Ereb Altor maakte men er geen geheim van de Bathory erfenis ermee in leven te willen houden. De albums By Honour uit 2008 en The End (2010) stonden vol met loodzware doomy vikingmetal nummers die heel erg schatplichtig waren aan Bathory’s Hammerheart en Twilight Of The Gods. De eerbied waarmee die epische stijl gebezigd werd, dwong onder een kleine fanschare groot respect af. En eerlijk gezegd heb ik ook geen andere band de grootsheid van die epische Bathory albums horen benaderen.

Blijkbaar is de formule na twee prachtige albums alweer uitgewerkt. Zou de inspiratie op zijn geweest? Want met de epische doom wordt op Gastrike wel heel rigoureus gebroken. Het trio doet nog steeds aan Bathory verering, maar dit keer duikt het wat verder in Quorthon’s erfenis. Dat betekent dat Blood, Fire, Death, en de albums daarvoor ook betrokken worden in het Ereb Altor oeuvre. Het zal een klap in het gezicht zijn van de trouwe aanhang want bij de eerste tonen van openingstrack The Gathering Of Witches is het zoeken naar het lood in het zwaar. Weliswaar wordt een comfortabel Bathory marstempo ingezet, maar het epische geluid is ingeruild voor een nogal standaard metalgeluid. En de galmende vikingvocalen hebben voor de verandering plaats gemaakt voor rasperige blackmetal vocalen. Als dan na een paar tellen ook nog een blastbeat ingezet wordt, grijp ik al snel naar het infosheet om nog eens te kijken of ik wel echt met Ereb Altor te maken heb. Helaas blijkt dat wel het geval.

Blood, Fire, Death of Under The Sign Of The Black Mark klonken toch echt veel smeriger dan deze standaard inwisselbare black metalschetsen. In sommige tracks keren nog wel de typische Bathory koorgezangen terug. In Dispellation bijvoorbeeld. Alleen dient het dit keer meer als een accent dan als wezenlijk onderdeel van het geluid. Het stuwende Mistress Of Wisdom steekt er wat mij betreft bovenuit. Het is een ruw krijgslied met ruige schreeuwvocalen die je met een stevig heroïsch gevoel achterlaat. Als er wat meer van deze ingrediënten hadden op gestaan, had dat de pijn beslist verzacht.

Ereb Altor slaagt er niet in om het oergeluid van Bathory vast te leggen in de eigen nummers. Niet zoals dat op glorieuze wijze lukte met het geluid van Hammerheart en Twilight Of The Gods. Onbedoeld zitten we met Gastrike opgescheept met een nogal standaard black metalproduct. Een black metalproduct dat ook nog eens veel te netjes en veel te verzorgd klinkt. Van het epische geweld van de voorgaande albums zijn slechts kleine vleugjes achtergelaten in de annalen van de nummers op Gastrike. Ze doen je pijnlijk herinneren aan de grootsheid van de twee voorgangers en doen je na vele luisterbeurten tot de conclusie komen dat de derde van Ereb Altor nogal een teleurstelling is geworden.

Mats - Vocals, Guitar, Bass & Keys

Ragnar - Vocals, Guitars & Bass

Tord - Drums