Loading...

Crypt Of Kerberos - World Of Myths

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-07-2012

Tracklist

01. Cyclone Of Insanity
02. The Canticle
03. Dream...
04. Stormbringer
05. Ancient War
06. Nocturnal Grasp
07. Sleeping God
08. World Of Myths
09. The Canticle
10. World Of Myths
11. World Of Myths
12. The Canticle
13. Nocturnal Grasp
14. Stormbringer
15. Ancient War
16. Cyclone Of Insanity
17. Dream...

Collega Edwin besprak recentelijk de heruitgave van Electrocution's Inside The Unreal. Veel van wat daarin gemeld werd is ook van toepassing op deze heruitgave: World Of Myths van Crypt Of Kerberos. Ook oorspronkelijk uit 1993, net na 'dat de jongens van de oude school al zo’n beetje waren verdwenen'.

Uiteraard zijn er ook relevante verschillen. Zo is Crypt Of Kerberos afkomstig van de bakermat van die doodse metaal, Zweden. Daarnaast bestaat de band anno 2012 weer; na er vlak na het debuut de brui aan gegeven te hebben kwam de band in 2005 weer bij elkaar naar aanleiding van een te verschijnen compilatie. En een belangrijk verschil in muzikaal opzicht: Crypt Of Kerberos maakte in hun muziek gebruik van een toetsenist(e).

De heruitgave van World Of Myths, het enige album dat de band ooit maakte, bestaat uit het oorspronkelijke album, aangevuld met een zwik oefenruimte opnames (ook live?), waardoor een paar tracks twee of zelfs drie keer voorkomen. Het is mij vanuit dat oogpunt niet duidelijk waarom ter aanvulling niet gekozen is voor een paar demonummers, zodat in elk geval ook andere nummers te horen zijn.

Zeker nu, bijna twintig jaar later, is het moeilijk te bevatten wat Crypt Of Kerberos indertijd zo bijzonder maakte; of nu zou moeten doen. Natuurlijk, de mix van oorspronkelijke death metal met technische onderlegde old school heavy / thrash metal was indertijd best bijzonder. Ook in de uitvoering is daar niks op aan te merken. In dat opzicht is de band wel een beetje te beschouwen als voorloper van de hele Gotenburg scene.

De nadruk ligt echter nog steeds op old school death, wilde riffs en een aangename putrochel maken de dienst uit. Cleanere riffs, verrassende tempowisselingen en een spaarzame cleane zangstem (The Canticle) refereren aan nog verder gelegen klassieke metalen tijden (Ancient War). Wat me verder opvalt is dat de 'demo' nummers wat uitgebreidere intro's hebben, wat meer uitgesponnen klinken. De uiteindelijke albumversies zijn kort en compact.

World Of Myths bevat voor de old school death metal liefhebber zeker geen vervelende muziek om te beluisteren. De muziek zit sowieso goed in elkaar en bevat de nodige interessante invalshoeken, Crypt Of Kerberos past niet als dertiende in het dozijn. Niet spectaculair, wel heel aangenaam.