Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Project Pain - I Have Sinned

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-07-2012

Tracklist

01. False Prophet
02. Retribution
03. W.O.D.
04. I Have Sinned
05. Thrashopolis
06. Canister
07. Embrace Death
08. Hatred
09. House Of Pain
10. Silent But Deadly

Project Pain is een nieuwe Nederlandse old school heavy / speed / thrash metal formatie. Zanger Bauke en gitarist Guido hebben al een gezamenlijk muzikaal verleden (Killer Force, Minas Tirith) wanneer ze elkaar in januari 2011 na een aantal jaren weer tegenkomen. Met z'n tweeën starten ze alvast met Project Pain, muzikanten komen en gaan, pas in april 2012 vinden ze een geschikte drummer. Als drietal (met gelegenheidsbassist) wordt alvast een cd opgenomen (de muziek lag al klaar), I Have Sinned; naar aanvullende muzikanten om live te kunnen optreden wordt nog altijd gezocht.

Zonder dat ik het negatief bedoel, vanaf opener False Prophet is al direct te horen dat we hier niet met een hifi productie (van de band zelf) te maken hebben. Uiteraard sluit dat perfect aan bij het old school gevoel dat deze muziek sowieso oproept. Van de andere kant betekent dat ook dat het geluid niet optimaal is. Heel af en toe is de balans een beetje zoek, komt (de aanslag van) met name de basgitaar wel erg luid door (Retribution, Canister), en klinkt de zang niet altijd even sterk.

Voor mij mag dat de pret echter niet drukken: I Have Sinned bevat een tiental lekkere ouderwetse thrash deuntjes. Kort, rechttoe rechtaan, zeker niet te ingewikkeld, vooral in de feestelijke hoempa stand, zeg maar als de ouderwetse speed metal. Een paar tracks worden opgesierd met een introotje, mooi om de boel wat op te leuken. Vervolgens is het direct gas er op, beuken en headbangen maar! Zelfs het in dit genre verplichte instrumentaaltje (Canister) wordt niet vergeten.

Grappig detail vind ik dat Project Pain in hun teksten verwijst naar titels van nummers van old school helden. Zo hoor ik in W.O.D. (het WingsOfDeath grapje was helaas al eens door collega Peter gemaakt) nadrukkelijk een paar keer 'Into The Pit' (Testament); en in opener False Prophet komt 'I Am The Law' (Anthrax) voorbij. Geinig. Nu ik Testament toch genoemd heb, dit is wel een goeie referentie in welke richting je deze muziek moet zoeken. Dan doe ik er ook nog een dot Exodus bij, een klein scheutje NWOBHM, en dan zijn we compleet.

Liefhebbers van ouderwetse party thrash die niet kicken op moderne high tech producties hebben er met I Have Sinned weer een lekker cd'tje van eigen bodem bij. Ideale muziek om met dit weer de barbecue in de fik te zetten en je koude pilseners bij te nuttigen.

Bauke Goudbeek - zang

Guido den Hoed - gitaar

Vincent Wassink - bas

Roland van der Kruk - drums