Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

The Grotesquery - The Facts And Terrifying Testament Of Mason Hamilton: Tsathoggua Tales

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-07-2012

Tracklist

1. The Madness (Of Mason Hamilton)
2. A Terrifying Testament
3. Arrival: Tomb Of Toads
4. Beware They Who Burrow Death
5. Gaze Of Ghatanathoa (I Had A Nightmare)
6. Amongst Black Slime And Mushroom People
7. The Cthulhu Prophecy
8. Tsathoggua – The Black God Of N’Kai
9. Entrapped Within Atlach-Nacha’s Web
10. Psychopompos Lamentations For A Dying World
11. Dreams Of Terrors In Darkness & Horrors Out Of Shadows

The Grotesquery is het geesteskind van Kam Lee (natuurlijk vooral bekend van Death en Massacre) en Rogga Johansson (bekend van te veel om op te noemen), en mag daarmee wel een death metal superband genoemd worden. Na het afronden van de werkzaamheden betreffende het horror / gore death metal debuut van Bone Gnawer in 2008 bleven de heren met elkaar in gesprek..

Ze wilden de krachten bundelen in een nieuwe band, waarmee ze zich wilden concentreren op donkere en bovennatuurlijke thema's en het creëren van conceptalbums. Met teksten gebaseerd op verhalen van H.P. Lovecraft en gedichten van Edgar Allan Poe: het occulte, het paranormale, het bovennatuurlijke, de morbide verschrikkingen verborgen op donkere plaatsen van de aarde, en de mens. De muziekstijl lag uiteraard al vast: de pure, brute stijl van de vroege jaren '90 death metal. The Grotesquery is geboren.

Debuutalbum Tales Of The Coffin Born zette in 2010 de band meteen op de kaart. Met de traditionele 90's old school death metal sound hoog in het vaandel kan er geen twijfel bestaan over de bedoelingen van de band. Door het creëren van een spookachtige sfeer en kille verhaallijnen op een bedje van zieke, atmosferische death metal heeft het duo Lee en Johansson elkaar overduidelijk gevonden. Zonder afbreuk te doen aan (de kwaliteiten van) de eveneens sterke en oerdegelijke ritmesectie zijn dit toch de peilers waar The Grotesquery op drijft.

Nu in 2012 is het dan tijd voor het tweede album, met de onmogelijke titel The Facts And Terrifying Testament Of Mason Hamilton: Tsathoggua Tales. Het verraadt in elk geval alvast een conceptueel vervolg op het debuut. Deze keer bevinden we ons in het gesticht Arkham, waar het verhaal verteld wordt van patient Mason Hamilton en de gruwelijke ervaringen die hij overleefde tijdens het onderzoeken van een vreemd onbekend eiland. De luisteraar bevindt zich direct in de krankzinnige geest van Mason Hamilton. The Grotesquery neemt je in elf hoofdstukken mee naar de meest gruwelijke plekken in Hamilton's onderbewustzijn.

Met Rogga Johansson nadrukkelijk aan het muzikale roer wordt de luisteraar, en zeker de kenner van 's mans werk, op dat gebied nauwelijks verrast. Bolt Thrower, Carcass en Gorefest worden nadrukkelijk genoemd als referenties, toch zou ik de voornaamste invloed toch vooral omschrijven als Zweeds. Gezegend met een vette eigentijdse productie (Dan Swanö, wie anders) ademt de muziek toch vooral een ruig, ranzig old school Zweeds sfeertje. Scherpe riffs, lekker klapperende bas, zwierige solo's, maar bovenal zanggericht; met wisselende grunts die voortdurend over elkaar heen buitelen.

Afwisselend lomp, bruut, snel, de andere keer traag en meeslepend dendert het album uit de speakers. Uitmondend in de climax Dreams Of Terrors In Darkness & Horrors Out Of Shadows is het verhaaltje al weer uit voor je er erg in hebt. Alles wordt uit de kast gehaald om de luisteraar bij de les te houden, inclusief een vertellende vrouwenstem die de stand van zaken klinisch doorgeeft. Death metal zoals death metal ooit bedoeld is. Heerlijk album.

Rogga Johansson - gitaar

Kam Lee - zang

Johan Berglund - bas

Brynjar Helgetun - drums