Loading...

Devious - Vision

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-10-2009

Tracklist

01. Heritage of the reckless
02. False identity
03. Respiration of fear
04. Abide
05. Impulse overload
06. Predefined
07. Validate
08. Disconnect

Opgericht door gitarist Guido en drummer Frank in het jaar 2000 mogen we Devious toch geen jonkies meer noemen. Al direct vanaf het begin was het devies van de band: spelen, spelen en nog eens spelen. In eerste instantie vooral in Nederland, later ook sporadisch daarbuiten. Aansprekende bands waarmee Devious onder anderen op het podium heeft gestaan zijn Cannibal Corpse, Entombed, Exodus, en ga zo maar even door. Zo werd in 2006 een Europese tour gedaan als support van Krisiun. Het behoeft dan ook geen verder betoog dat de band in de loop van het afgelopen decennium een aardige live-reputatie heeft opgebouwd. En daarmee gepaard gaande heeft Devious dus ook de nodige ervaring opgedaan.

Behalve dat de band veel tijd op het podium heeft doorgebracht, hebben ze tussentijds ook nog de gelegenheid gevonden om wat werk vast te (laten) leggen. Zo verschenen achtereenvolgens een titelloze debuut EP (2002), debuut full length Acts of Rage (2003) en een paar jaar geleden het debuut voor Deity Down Records Domain (2007). Die laatste cd kenmerkte tevens een belangrijke bezettingswisseling in de band, namelijk de introductie van zanger Coen Tabak. Des te opvallender is het dat de oorspronkelijke zanger Arnold Oude Middendorp in juli 2008 weer terug kwam.

In 2009 is Devious dan toe aan het opnemen van hun derde volledige cd Vision. Onder productionele leiding van gitarist en voornaamste componist Guido en de niet onbekende Jochem Jacobs (Textures, die tevens de mix voor zijn rekening nam) is Vision tot stand gekomen tussen februari en juli van dit jaar. De cd ligt al vanaf 31 augustus in de winkel en zal vervolgd worden door een uitgebreide Europese tournee met Entombed en Merauder.

Wanneer een band, zoals Devious, al zo'n live ervaring heeft, schept dat bepaalde verwachtingen voor de studioprestaties. Niet zonder reden, want het vermogen om de live intensiteit ook op plaat vast te leggen is niet aan iedereen toebedeeld. Na een sfeervol intro knalt opener Heritage of the Reckless er lekker stevig in met de voor Devious zo typerende breaks en tempowisselingen. Dit is overigens iets wat in veel nummers terugkomt, en mag wel een beetje een handelsmerk van de band genoemd worden. Het navolgende False Identity is een lekkere rechttoe rechtaan mid tempo beuker, niets meer, niets minder.

Vervolgens weet Respiration of Fear me wel een beetje te verrassen. In eerste instantie schiet het nummer lekker vlot uit de startblokken, afgewisseld met een melodieus refrein. Het verrassende zit 'm wat mij betreft in wat extra toevoegingen in dit nummer, zoals melodieuzer gitaarspel en het gebruik van enkele toetseneffecten. Ook de fade out en het toewerken daarnaar is fraai gedaan, mooi hoe het nummer als het ware weer eindigt met z'n intro.

Daarna gaat de band weer vrolijk verder met waar men goed in is: het neerzetten van stevige voornamelijk mid tempo death metal beukers. Zoals al eerder gezegd wordt goed gebruik gemaakt van tempowisselingen. Variatie wordt ook gezocht in het gebruik van intro's in een paar nummers, bijvoorbeeld Abide en Impulse Overload. Deze intro's zorgen dan ook voor een welkome adempauze. Ook leuk gedaan is de extra gesproken zang op Validate, waardoor dat nummer ook weer net een extra karakter krijgt.

Helaas heeft Devious dit soort afwisseling ook echt nodig. Vision heeft moeite om mij de hele cd echt te boeien. De nummers onderling bieden te weinig variatie om de aandacht constant vast te houden. Wat daarbij ook niet helpt is dat de zang in een monotoon tempo gebracht wordt. Waar de muziek op zich nog de nodige variatie in tempo en dynamiek kent, is de zang constant hetzelfde, of de muziek nou langzaam, midtempo of snel is. Ik denk dat Devious er goed aan zou dan om te proberen in de toekomst wat meer te proberen variatie in de vocalen aan te brengen.Ik wil daarmee echter geen afbreuk doen aan de kwaliteiten van Devious, want die zijn er dus zeker. Het staat buiten kijf dat Devious goed is in wat zij doen. De death metal van de band wordt prima vertolkt, de bandleden kunnen overduidelijk uitstekend met hun instrument overweg. Ook op het geluid van de cd zelf valt niets aan te merken, de muziek knalt lekker vet de speakers uit.

Ik raad liefhebbers van het genre ook zeker aan deze cd te gaan beluisteren, want nogmaals: kwaliteit biedt Devious zeker. O ja, ga Devious ook eens live bekijken op hun tour met Merauder en Entombed.

Guido de Jongh: guitars

Daniël Centiago: bass

Frank Schilperoort: drums

Arnold Oude Middendorp: vocals

Wouter Huitema: guitars