Loading...

Murder Therapy - Symmetry of Delirium

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-10-2009

Tracklist

01. The Scourge
02. Extra-Ordinary Perfect Machine
03. Staring At The Zodiac
04. Tales Of The Bizarre
05. Equilibrium
06. Two Shots In Colebrook
07. Hidden In Lies
08. Asymmetry
09. Delirium

Murder Therapy uit Bologna, Italië is een band die houdt van opschieten. Opgericht in oktober 2007, net twee jaar geleden dus, was de eerste band line-up in januari 2008 klaar om serieus te gaan werken aan materiaal en optredens. In juni van dat jaar werd een demo “The Therapy” opgenomen en uitgebracht. Dit resulteerde op zijn beurt weer tot een platendeal met het Nederlandse Deity Down Records in december 2008. In maart 2009 ontstaat dan uiteindelijk de huidige line-up van Murder Therapy met het toetreden van een tweede gitarist en een wisseling van drummer. Vervolgens is het dan tijd om de debuut cd op te gaan nemen, die onder de naam Symmetry of Delirium het levenslicht ziet in september van dit jaar.

Na de eerste luisterbeurt van de cd was ik even sprakeloos en uitgeteld. Ik had wat moeite om hetgeen ik zojuist gehoord in me op te nemen en te verwerken. Ik luister niet vaak naar dit soort extreme, soms naar grind neigende death metal en had die verwerkingstijd dus even nodig. Na een tweede luisterbeurt ben ik nu wel in staat om wat zinnigs over Murder Therapy en hun debuut cd te melden.

Ook muzikaal houdt Murder Therapy van opschieten. In zo'n 28 minuten worden er negen nummers doorheen gerost, de hidden track flauwekul op het eind niet meegeteld. Dat betekent dat de band niet vies is van een flink opgeschroefd tempo, de nodige blastbeats en flink wat double bass. Om het geheel afwisselend en mijns inziens dus ook interessant te houden wordt er goed afgewisseld met mid tempo, meer logge groovy stukken en een heel voorzichtige technische wending.

De band vliegt voortvarend uit de startblokken en de eerste twee nummers The Scourge en Extra-ordinary Perfect Machine zijn alweer voorbij voor je er erg in hebt. In het derde nummer Staring at the Zodiac wordt dan voor het eerst wat geëxperimenteerd met een wat ander ritme. Ook erg afwisselend is het korte instrumentaaltje Equilibrium, dat ikzelf in positieve zin erg verrassend vond. De navolgende twee songs rossen dan weer de oren van mijn kop, waarna Asymmetry een (relatief) rustpuntje vormt binnen al het geweld. Het lange, want zo'n zes minuten durende, afsluitende Delirium is wederom een interessant hoorspel waarin de band goed laat horen waar ze allemaal toe in staat zijn.

Samengevat heeft Murder Therapy mij aardig weten te verrassen op deze cd. Was ik eerst bang dat ik een brij van snelle grind/death te horen zou krijgen, de band weet eentonigheid goed te voorkomen. Blastbeats, mid tempo stukken, al dan niet met double bass drumwerk en groovy passages wisselen elkaar keurig af. De muziek wordt retestrak uitgevoerd en op de productie van het schijfje valt niks aan te merken. De vocalen bestaan over het algemeen uit het betere van dik hout zaagt men planken lage gruntwerk en worden aangevuld met een hese, hysterische scream. Ik denk dat Murder Therapy wel een streepje voor heeft op veel genregenoten door het geheel wat afwisselender, bijna speels te houden.

?tumb=3525,350x350,murdertherapy

Riccardo Meschiari - zang

Francesco D'Adamo - Gitaar

Sean Worrell - gitaar

Simone Esperti - bas

Marco Bolognini - drums