Loading...

New Years Day - Malevolence

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 02-12-2015

Tracklist

01. Kill Or Be Killed
02. I'm About to Break You
03. Alone
04. Left Inside
05. Relentless
06. Save Myself From Me
07. Suffer
08. Anthem of the Unwanted
09. Scream
10. Your Ghost
11. Defame Me
12. Malevolence

In 2007 verscheen debuutalbum My Dear van de Amerikaanse band New Years Day. Daarop leek de band in eerste instantie een Paramore-kloon: pseudo-harde muziek met lieftallig zangeresje; die band was net zo'n beetje doorgebroken met Riot. New Years Day dreigde echter al snel weer in de vergetelheid te raken, en boegbeeld Ashley Costello zou het uiteindelijk over een heel andere boeg gaan gooien.

New Years Day anno 2015 lijkt in niets op de versie uit 2007. De band zit in Europa inmiddels bij Century Media, bracht twee EP's en in 2013 het tweede album Victim To Villain uit, en maakte al drie keer onderdeel uit van de Vans Warped tour. De nietszeggende 'pop-metal' uit de begindagen heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een min of meer moderne mix van gothic/dark rock, nu metal met elektronica en metalcore. Costello is niet langer de brave girl next door, maar presenteert zich als stoere metalchick. Wat een paar tatoeages en een andere haarkleur al niet kunnen doen. Hiermee lijken zangeres en band nu eerder in de richting van Maria Brink en In This Moment te kruipen. Ook is de bandbezetting al een paar keer op de schop gegaan, Costello is de enige vaste waarde.

Malevolence heet het nieuwe, derde album waarop we New Years Day nieuwe stijl te horen krijgen. Hauntedmansioncore noemen ze hun eigen muziek met een knipoog naar de gelijknamige film. Ik vind eigenlijk weinig eigens aan deze muziek. Voor metal/hardcore begrippen is dit nog altijd 'brave' muziek, hoe hard Costello soms ook schreeuwt. De band lijkt te blijven inhaken op heersende trends, en vermengt wat horror en gothic elementen in uiterlijk vertoon en muziek, samen met de al genoemde elektronische en metalcore invloeden. Typisch Amerikaans. Dus blijft bij mij de vraag hangen: wat is New Years Day nou eigenlijk van zichzelf? Volgens mij is hier de uitdrukking vleesch nog visch zo'n beetje voor uitgevonden.

Ashley Costello - vocals

Nikki Misery - guitar

Jeremy Valentyne - guitar, vocals

Nick Rossi - drums