Loading...

Down Among The Dead Men - Exterminate! Annihilate! Destroy!

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-12-2015

Tracklist

01. Pyramids Of Mars
02. Warriors Of The Deep
03. The Oncoming Storm
04. The Ambassadors Of Death
05. Forged In Fire (Anvil cover)
06. Arc Of Infinity
07. Death Seed
08. War Machines
09. Unearthly Child
10. Tooth And Claw
11. Armageddon Factor
12. Protest And Survive (Discharge cover)
13. Deadly Assassin
14. Exterminate! Annihilate! Destroy!

In mijn recente overpeinzingen omtrent het laatste Putrevore album betichtte ik Rogga Johansson nog van het uitbrengen van muzikale eenheidsworst. Ik moet nu tot mijn schaamte bekennen dat dit helemaal terecht blijkt. Want wanneer ik bijvoorbeeld die Putrevore vergelijk met het nieuwe album van Down Among The Dead Men zijn er behalve de gebruikelijke overeenkomsten toch ook wel verschillen te bespeuren.

Exterminate! Annihilate! Destroy! is het tweede album van dit gezelschap, dat naast Johansson bestaat uit brulboei Dave Ingram (Benediction, Bolt Thrower), gitarist Dennis Blomberg (Paganizer) en gelegenheidsdrummer Erik Bevenrud. In tegenstelling tot de groovende old school death van veel Johansson producties ligt de nadruk hier meer op non-nonsense ram- en beukwerk. Een meer crust/punk-achtige benadering, met korte, felle nummers (14 nummers in 38 minuten!). Een goede hint in de muzikale invalshoek is de Discharge cover Protest And Survive die we voorbij horen komen.

De eerste vier tracks zijn ruim binnen tien minuten al voorbij gerost alvorens de eerste verrassing zich aandient. De Anvil cover Forged In Fire (met een gastrol voor de onvermijdelijke Kam Lee) wordt met een verpletterende traagheid uitgevoerd, en zorgt daarmee voor de broodnodige afwisseling op dit verder verpletterend doordenderende album. Want gas terug nemen komt maar nauwelijks voor in het woordenboek van Down Among The Dead Men. Nummers als Death Seed, War Machines en de twee afsluitende nummers Deadly Assassin en het titelnummer rossen nietsontziend de vouwen uit je broek. Waarbij Exterminate! Annihilate! Destroy! wel heel punky overkomt.

Natuurlijk laat dit gezelschap de gebruikelijke Johansson-elementen horen, al is het hier niet alleen maar de standaard buzzsaw old school death die voorgeschoteld wordt. Nou wil ik ook weer niet zeggen dat Down Among The Dead Men echt de diepte in gaat, maar een lekker beluisterbaar schijfje is dit zeker. Het geluid is nog altijd lekker zwaar, hetgeen nog wordt benadrukt door het aangenaam diepe gegrom van de heer Ingram. Ik ga het (gelijknamige) debuutalbum van de band eerst maar eens even opzoeken.

Dave Ingram - zang

Rogga Johansson - gitaar, bas

Dennis Blomberg - gitaar

Erik Bevenrud - drums