Loading...

Voivod - Post Society

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-02-2016

Tracklist

01. Post Society
02. Forever Mountain
03. Fall
04. We Are Connected
05. Silver Machine

Mijn kennismaking met Voivod was ooit, lang geleden, hun cover van Pink Floyd's Astronome Domine - van het album Nothingface uit 1989. Ik vond dat indertijd echt te gek gedaan, waarbij ook door Voivod een lekker psychedelisch sfeertje werd neergezet. Misschien is nu het cirkeltje wel rond, met de cover van Hawkwind's Silver Machine, opnieuw zo'n weirde jaren '60 klassieker, op deze nieuwe EP Post Society. Daar over zo meteen meer.

Post Society heeft alle kenmerken van een vluggertje tussendoor. Eerder verschenen twee split singles met Napalm Death en At The Gates, waarmee vorig jaar getourd werd. Beide nummers van Voivod op die singles, Forever Mountain (oktober 2015) en We Are Connected (maart 2015) zijn dus strikt genomen niet helemaal nieuw meer. Dat zijn wel titelnummer Post Society en Fall. Tussen diverse tours door werkt Voivod evengoed aan nieuwe materiaal, en zij wilden middels deze EP een soort van tussenstand delen.

Post Society is een lekker afwisselend nummer, dat zo'n beetje alle kenmerken van de muziek van Voivod in zich heeft. Lekker eigenwijs, tegendraads, met apart gitaarwerk, een groovende bas, en opzwepend trommelwerk. Gaandeweg wordt het wat meer freaky; zoals gezegd: helemaal Voivod. Forever Mountain is voor Voivod-begrippen redelijk toegankelijk, met cleane zang van Denis Bélanger, die niet constant overtuigt. We Are Connected is een wat langer uitgesponnen nummer, met lichtelijk psychedelische invloeden; deze vind ik wel gaaf!

Het andere nieuwe nummer is Fall, een nummer dat bol staat van de tempowisselingen en het voor Voivod zo typische gitaargeluid. Niks nieuws onder de zon, wel zeer herkenbaar, en daarmee voor mij ook genietbaar. De track waar ik het meest naar uit had gekeken is de in de eerste alinea genoemde cover. En, dat zul je altijd zien, die valt dan tegen. Deze versie van Silver Machine ontbeert wat mij betreft de hippie-sfeer van het origineel. Uiteraard is er in speltechnisch opzicht niks aan te merken op dit nummer, maar daar gaat het me ook niet om. Jammer. Evengoed is dit voor Voivod-liefhebbers een leuk tussendoortje, waarop de band nog altijd zeer enthousiast musiceert.

Michel Langevin 'Away' - Drums

Denis Bélanger 'Snake' - Vocals

Daniel Mongrain 'Chewy' - Guitars

Dominique Laroche 'Rocky' - Bass