Loading...

Paragon - Hell Beyond Hell

Gepost in Reviews door Peter van der Wielen op 13-04-2016

Tracklist

01. Rising Forces
02. Hypnotized
03. Hell Beyond Hell
04. Heart Of The Black
05. Stand Your Ground
06. Meat Train
07. Buried In Blood
08. Devil's Waitingroom
09. Thunder In The Dark (Bonustrack)
10. Heart Of The Black (Edit Version, Bonustrack)

Ondanks dat Paragon al sinds 1990 bestaat had ik er nog nooit van gehoord. Blijkbaar zeg ik dit wel vaker de laatste tijd. Ik wil niet in herhaling vallen natuurlijk, maar blijkbaar hebben mijn interesses vaak ergens anders gelegen. Sinds ik bij WingsOfDeath schrijf heb ik het geluk gehad om al met enkele hele leuke bands kennis te hebben gemaakt. Zo heeft het dus toch voordelen om te mogen schrijven voor WOD. Paragon heeft ook al tien albums uitgebracht bij diverse labels waaronder B.O Records, Massacre Records, Napalm Records (waaronder voorganger Force Of Destruction, hier ook besproken) en Remedy Records. Ook is de samenstelling van de band in de loop der jaren regelmatig veranderd, maar de huidige bezetting kun je hieronder vinden. Live heeft de band een extra muzikant, en speelt Günny Kruse ook nog mee op gitaar.

Ik kan helaas geen oordeel vellen over de in het verleden uitgebrachte albums, dus ik ga fris en fruitig album nummer elf van een (ver)oordeel voorzien. Hell Beyond Hell telt (in mijn geval) tien tracks, waaronder een edit versie van Heart Of The Black. Paragon speelt heavy metal op zijn Duits zoals alleen Duitsers dat kunnen. En dat bedoel ik positief. Duitsers zijn in enkele dingen heel goed, ik noem geen voorbeelden, vul dat maar zelf in, maar het maken van goede heavy metal is er in ieder geval één van. Ook Hell Beyond Hell heeft me weer vrolijk gestemd.

Als je van de muziek houdt die bands als Grave Digger, Accept, UDO, Iron Savior (binnenkort ook een nieuw album!) en Gamma Ray maken dan zit je bij Paragon goed. Met de opener Rising Forces weet je meteen waar je mee te maken krijgt: veel dubbel gitaarwerk, een pompende bas, wervelende drums en intense zang. Pas bij Heart Of The Black gaat het tempo er even vanaf met een akoestisch intro en wat verder nog het meeste lijkt op een power ballad. Het meest afwijkende nummer is de voorlopige afsluiter Devil's Waitingroom, een bijna negen minuten durend nummer. Ik wil hiervoor wel even blijven zitten in de wachtkamer, dat is zeker de moeite waard!

Hierna volgen nog twee bonustracks: Thunder in the Dark, en een korte versie van Heart Of The Black, zonder het akoestische intro. Fans van het eerste uur kunnen Hell Beyond Hell zeker weer blindelings aanschaffen, voor de rest zeker een keer beluisteren.

Andreas Babuschkin - Vocals

Martin Christian - Guitars, Backing Vocals

Jan Bertram - Guitars, Backing Vocals

Jan Bünning - Bass, Backing Vocals

Sören Teckenburg - Drums, Backing Vocals