Loading...

The Vision Bleak - The Kindred Of The Sunset

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-04-2016

Tracklist

1. The Kindred of the Sunset
2. The Whine of the Cemetery Hound
3. The Sleeping Beauty (Tiamat Cover)
4. Purification Afterglow

Een kleine drie jaar na de release van het laatste album Witching Hour is The Vision Bleak klaar voor zijn volgende album, The Unknown. Deze wordt echter pas in juni uitgebracht, en aangezien de band nu al volop aan het touren is, wordt de oplossing gezocht in een tussendoortje. Dit is een EP geworden met de titel The Kindred Of The Sunset, die gedurende de tour verkocht zal worden, en daarna aangeboden wordt zolang de voorraad strekt. De EP bevat twee nummers van het aanstaande album - titeltrack The Kindred Of The Sunset en The Whine of the Cemetery Hound - die worden aangevuld met een Tiamat-cover (The Sleeping Beauty) en een instrumentaal afsluitertje Purification Afterglow.

Het titelnummer dat opent is een lekker vlot dark/gothic rocknummertje, waarbij mijn gedachten eigenlijk vrijwel onmiddellijk teruggaan naar de jaren '80. Deze typische new wave/dark/gothic was toen mateloos populair, gebracht door bands als Sisters Of Mercy, Joy Division, The Cure en weet ik veel wat nog meer allemaal. Het is niet alleen het donkere en warme stemgeluid dat daar aan doet denken, maar ook het simpele ritme en de poppy aanpak, met veel gebruik van keyboards en groovende baslijntjes. Dit levert als geheel wel een lekker donker geluid op, dat me zeer aanspreekt. Tegelijk doet het toch ook wel heel erg denken aan de popmuziek uit de jaren '80, waar ik deels mee opgegroeid ben. Zeker in combinatie met de zwaarmoedige teksten.

Grappig genoeg gooit The Vision Bleak het met The Whine Of The Cemetery Hound over een hele ander boeg. Dit sluit veel meer aan bij hetgeen de band zelf als omschrijving voor hun muziek geeft: horror metal. Stevig drumwerk, elektronische klanken met een bombastisch effect, naargeestige gitaren, en uiteraard opnieuw die donkere vocalen schilderen een sfeer die eerder aan doom doet denken. The Cemetery uit de songtitel en de rest van de tekst gaan uiteraard ook die kant op, dus heel verrassend kan het nou toch ook weer niet zijn. In het tweede gedeelte gaat het tempo omhoog en komen er wat extreme metal-invloeden om de hoek kijken, inclusief smerige scream.

Over de overige twee tracks kan ik kort zijn: The Sleeping Beauty is een getrouw uitgevoerde cover, waar The Vision Bleak niet zo veel aan kan verpesten. Qua sfeer past het origineel de band ook al wel, dus ik vind 'm zeker geloofwaardig overkomen. Afsluiter Purification Afterglow is een melancholisch sfeerstukje, dat bestaat uit akoestische gitaar op een achtergrond van synths en viool. Vrij onverwacht, want van The Vision Bleak verwacht ik inmiddels een veel donkerder geluid. Kun je niet wachten op The Unknown, of wil je een leuk souvenir naar aanleiding van een optreden, dan kun je The Kindred Of The Sunset gerust aanschaffen. The Vision Bleak levert zoals altijd kwaliteit!

Tobias Schönemann "Konstanz" - Vocals, Drums, Keyboards

Markus Stock "Schwadorf" - Vocals, Guitars, Bass, Keyboards