Loading...

Cardinals Folly - Holocaust of Ecstasy & Freedom

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 02-06-2016

Tracklist

01. The Poison Test
02. Goats on the Left
03. Her Twins of Evil
04. Nocturnal Zeal (Winter Orgy)
05. Holocaust of Ecstasy & Freedom
06. Psychomania
07. La Papesse

Cardinals Folly is een Finse metalband die in 2004 al als The Coven is opgericht. Sinds 2007 opereert de band onder de huidige naam, sindsdien zijn al twee EP's en twee volwaardige albums verschenen. Deze zijn - achteraf zeg ik: jammer genoeg - allemaal aan me voorbij gegaan. Ik heb geloof ik echt even niet op zitten letten. Nu is het dan de beurt aan album nummer drie: Holocaust of Ecstasy & Freedom.

Na een aantal nummers van het nieuwe album gehoord te hebben, heb ik ook maar eens wat voorgaand materiaal van deze Finnen opgezocht, want hun muziek bevalt me prima. Een nummer als The Black Baroness van het vorige album Our Cult Continues! is bijvoorbeeld onweerstaanbaar. De stoner/doom met een psychedelische/retro/occulte insteek luistert echt verrukkelijk weg en bevat verslavende grooves. Uiteraard is deze band boven alles schatplichtig aan Black Sabbath, maar ook invloeden als Reverend Bizarre, Lord Vicar, Cathedral, Electric Wizard, The Lamp of Thoth en oudgedienden als Pentagram en Saint Vitus zijn waarneembaar.

Wie bij het lezen van een dergelijke beschrijving denkt: daar heb je weer zo'n retro bandje, heeft wat mij betreft slechts gedeeltelijk gelijk. Natuurlijk voert deze heavy/doom metal terug naar lang vervlogen tijden, en is het in dat opzicht retro te noemen. Bij een nummer als Her Twins Of Evil kun je bijna niet anders dan denken aan Black Sabbath, en de vele volgelingen die daar in muzikaal opzicht uit voort zijn gekomen. Cardinals Folly levert dan ook enorm smerige muziek in een heerlijk bedompt, bij vlagen beklemmend sfeertje af. De thematiek is navenant lekker donker; zodat je als doom-liefhebber niet om Cardinals Folly heen kunt wat mij betreft.

De band doet dan ook z'n best om een eigen draai te geven aan een muzieksoort die al door zo velen is vastgelegd. De enorm sfeervolle en slepende klanken zijn deze keer vastgelegd in redelijk overzichtelijke en min of meer compacte nummers; de monsterlijk tracks van tien, vijftien minuten of langer zijn deze keer achterwege gebleven. Dit komt wat mij betreft de beluisterbaarheid wel ten goede. Want binnen de hier aanwezige langste tracks Psychomania en La Papesse wordt alsnog zodanig goed gevarieerd dat eentonigheid of langdradigheid geen kans krijgen. Vandaar ook dat ik nadrukkelijk wil benoemen dat er stoner en heavy metal invloeden in de muziek zitten, want het tempo ligt zeker niet constant even laag (Goats On The Left).

Waarschijnlijk zorgt de klassieke powertrio-opstelling - drums, gitaar, bas - er voor dat deze muziek wat voorspelbaar kan overkomen. Hier geen tweede gitarist of toetsen, zodat het trio alle inventiviteit moet gebruiken om binnen dit strakke stramien voldoende afwisseling in te bouwen. Juist daar ligt denk ik de grote kracht van Cardinals Folly. Hun doom metal is heavy, rechttoe rechtaan en zonder poespas, maar uitermate sferisch en bijzonder pakkend. Voor mij was deze band tot nu toe een verrassing, maar zeker een aanrader!

Mikko Kääriäinen - bass, vocals

Juho Kilpelä - guitar

Joni Takkunen - drums