Loading...

Gruesome - Dimensions of Horror

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 08-06-2016

Tracklist

1. Forces of Death
2. Raped by Darkness
3. Amputation
4. Hellbound
5. Seven Doors
6. Dimensions of Horror

De Amerikaanse death metalband Gruesome zette zichzelf vanaf vorig jaar stevig op de kaart met hun debuutalbum Savage Land, alsook de optredens die de band daarna deed. Ook ik genoot van de weliswaar eenvoudig klinkende, maar onmiskenbaar gemeende old school Death en death metal-aanbidding. Ik ben er indertijd niet toe gekomen om wat over deze band en z'n muziek te vertellen, dus doe ik dat nu maar, naar aanleiding van de opvolger van dat goed ontvangen debuut. Deze keer is het een EP geworden met de titel Dimensions of Horror, die 20 mei jongstleden verscheen.

Ook in deze 'slechts' twintig minuten speelduur zijn de muzikale bedoelingen van Gruesome overduidelijk. Natuurlijk kan ik kortweg volstaan met de constatering dat dit eigenlijk gewoon een Death tribute band is. Nog verder dan op het debuutalbum gaat Gruesome terug in de tijd, en horen we de meer deathrash-gerichte aanpak zoals we die van Death kennen uit hun beginjaren (en van Possessed bijvoorbeeld ook, maar er waren in die tijd wel meer Amerikaanse bands die van thrash naar death evolueerden). De nummers worden dus deze keer in een voornamelijk hoog tempo uitgevoerd, de wat meer technische uitstapjes (van de latere Death) zijn deze keer minder aanwezig.

Gruesome wegzetten als slechts een Death-kloon vind ik te gemakkelijk. Eerder klinkt deze muziek me in de oren als een oprecht eerbetoon; de authenticiteit spat er dan ook vanaf. Het is dan ook niet alleen maar Death dat de klok slaat, qua sfeer moet ik toch ook wel eens denken aan andere oudgedienden als Celtic Frost en zelfs Venom.

De zes nummers hier zijn niet te versmaden pareltjes, zonder uitschieter of dieptepunt. Gruesome heeft z'n punt inmiddels wel gemaakt, en ik zal deze band dan ook absoluut blijven volgen. Deze stijl blijft een magneet, Death-gerelateerd of niet.

Gus Rios - drums

Daniel Gonzalez - gitaar

Robin Mazen - bas

Matt Harvey - zang, gitaar