Loading...

Fistula - Longing For Infection

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-07-2016

Tracklist

01. Too Many Devils and Drugs
02. Morgue Attendant
03. The Big Turnout
04. Destitute
05. Smoke Acid Shoot Pills
06. Loyal To The Foil
07. Detox

Fistula uit Cleveland, Ohio (USA) bestaat al sinds 1998 en bracht eerder deze maand z'n zevende full length uit. Sowieso puilt de discografie uit z'n voegen van de singles, EP's en splits; dit is een aardig productieve band. En behalve dat ik de bandnaam wel eens voorbij heb zien komen had ik nog nooit echt van deze band gehoord. Best knap eigenlijk.

Dat het een komen en gaan van bandleden is lijkt bijna wel een understatement. Zelfs de twee overgebleven originele bandleden zijn in de loop der jaren van instrument geswitched, om het nog eens extra ingewikkeld te maken. Voor de muzikale bedoelingen maakt dat allemaal niks uit: Fistula leeft zich uit in het spelen van een harde, rauwe mix van hardcore via sludge tot doom. Met bij vlagen een voorzichtig toefje death metal.

Opener Too Many Devils and Drugs is na een kort dreunend intro een voorbeeld van de hardcore-kant van de band. Al bevat dit nummer stiekem ook wel een lekkere, bijna death metal-achtige groove in het tweede gedeelte. Een band met meerdere gezichten dus, dat blijkt nog veel meer na het beluisteren van Morgue Attendant, dat me in eerste instantie een beetje aan rap-metal doet denken met z'n swingende ritme en gesamplede gesprekken (die overigens vaker terugkeren). Wanneer na ruim een minuut de gitaarriffs losbarsten ben ik weer bij de les: dit is de sludge/doom die ik verwachtte. Al slaan even verderop ook de hardcore-roots weer toe.

Het mag inmiddels bekend zijn dat ik niet wild wordt van de manier van zingen zoals die hier gebezigd wordt. Ik snap best dat hier wat boosheid geuit moet worden, maar dat hysterische geschreeuw mag van mij achterwege blijven. Het schijnt nou eenmaal bij dit soort muziek te horen helaas, maar ik hoor toch liever 'echte' zang. Of dat nou clean, brul of grunt is maakt me dan minder uit; maar niet dit alsjeblieft.

In muzikaal opzicht kan ik de muziek van Fistula echter prima hebben. Het hardcore-gehalte is misschien net wat te hoog, er wordt wel erg vaak naar een pittige versnelling opgeschakeld, hetgeen automatisch de meer lome doomsferen naar de achtergrond drukt (The Big Turnout). Destitute vind ik wel spannend klinken, dit nummer is dan ook overwegend heerlijk log en traag! Het lange (8:23) Smoke Acid Shoot Pills doet daar niet voor onder, laat ook weer eens wat grooves horen, maar bovenal ook een spannend middenstuk!

Liefhebbers weten wat ze van Fistula kunnen verwachten, Longing For Infection stelt dan ook zeker niet teleur. In oktober maakt de band, samen met de gelijkgestemde Italiaanse herrieschoppers van Grime (geweldige combinatie!), een rondje langs wat Europese podia. Als je de kans krijgt raad ik je aan om zeker even gaan kijken!

Harrington - vocals

Bing - guitar

Branca - guitar

Peel - bass

Sullivan - drums