Loading...

Nyx Aether - Elixir for Trance

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 22-07-2016

Tracklist

1. Elixir For Trance
2. Odyssey Of The Forlorn
3. Scions Of The Scorn

In oktober 2012 was ik nog redelijk te spreken over het debuutalbum van het project Nyx Aether. De samenballing van de krachten van initiatiefneemster en vocaliste Mylene van den Weijer met de compositorische en productionele inzichten van Tom de Wit leverde in de vorm van Entering Into Rebirth best een interessant album op. In een interview naar aanleiding van het album sprak de zangeres de ambitie uit om een vaste band om zich heen te verzamelen, nieuw materiaal te schrijven en opnemen, en liefst ook op te gaan treden.

Inmiddels zijn bijna vier jaar verstreken, en is er in elk geval nieuw materiaal. Ongeveer een maand geleden verscheen een promo/EP Elixir For Trance via de bandcamp-pagina van de band, met daarop drie splinternieuwe nummers. De EP werd overigens al ergens eind 2013, begin 2014 aangekondigd - inclusief crowdfunding-campagne, dus ik ben eigenlijk wel benieuwd wat er in die tussenliggende periode allemaal gebeurd is. Wat zeker is, is dat aan de samenwerking met Layered Reality Productions en Tom de Wit een eind gekomen is. Elixir For Trance blijkt geproduceerd door een heus team, waaronder het personeel van de Edisound studio in Tilburg, in samenwerking met Steve Tucker (Morbid Angel, WarFather - voor die laatste band heeft Mylene op haar beurt een bijdrage geleverd).

Daarnaast zie ik een volledige bandline-up, met muzikanten die van wanten weten. Gebleven is Martijn Luppens op bas; drummer Bas van den Boom is een bekende in de Eindhovens metalscene, gitarist von Kirchheim (Isaak Heemskerk) is vooral bekend als zanger/gitarist van Magnetron. Al heb ik begrepen dat Martijn van de Velden (afkomstig uit de Tilburgse black metalscene) 'slechts' een gastrol heeft gespeeld op deze EP. Ook wordt helaas niet vermeld wie verantwoordelijk is voor de uitvoering van de toch zeer aanwezige symfonische en orkestrale inbreng; komt dit van de hand van het productie-team?

Over de muziek kan ik eigenlijk vrij kort zijn, want deze EP gaat simpelweg door waar Entering Into Rebirth stopte. De muziek van Nyx Aether is een mix van diverse soorten metal, van 'gothic' via heavy en thrash tot fragmenten death en black metal. Ook zijn zelfs elementen uit de klassieke muziek verwerkt. De eenheid wordt gevormd door het symfonische - en bij vlagen licht-progressieve - sausje waarin het geheel gedrenkt is. Daarnaast horen we dezelfde zangstemmen in elk van de drie tracks terugkeren: de grunts (van in dit geval Martijn II) en de sopraan en cleane zangstem van Mylene. En zoals ik ook al in mijn bespreking van het album constateerde: juist in dat laatste zitten de pijnpunten. Deze zang is mij veel te aanwezig, en lijkt ook lang niet altijd bij de muziek te passen.

In de meer ingetogen momenten van Elixir For Trance (openings- en titelnummer) valt dat nog wel mee: binnen de 'gothic' of symfonische metal past de stem nog best. Maar wanneer ik het lange, bij vlagen zeer agressieve Odyssey Of The Forlorn tot mij heb genomen, kom ik tot de conclusie dat er betere zangstemmen te bedenken zijn bij deze progressieve thrash/death metal-achtige uitingen. De afwisselende muziek spreekt me zeker aan (let eens op het heerlijk baswerk!), maar helaas is de cleane zang eerder dissonant dan dat die iets toevoegt. Evengoed vind ik Odyssey Of The Forlorn veruit het sterkste nummer van de drie.

Ik heb het idee dat Nyx Aether de zaken in compositorisch opzicht wel voor elkaar heeft. De drie tracks hier luisteren lekker vlot weg, je hebt helemaal niet het idee dat je naar langere nummers met 'ingewikkelde' patronen zit te luisteren. Dat ik de uitvoering dan niet constant even sterk vind (zeker de zang) mag dan ook nog wel een kwestie van smaak zijn. Nyx Aether is echter in vier jaar tijd nog niet heel veel opgeschoten; mocht de band echt wat willen gaan bereiken wordt het toch wel tijd om stappen te gaan maken.

Mylène van den Weijer - vocals

Martijn Luppens - bass

Isaac von Kirchheim - guitar

Bas van den Boom - drums

Martijn van de Velden - vocals