Loading...

The Dead Goats - All Of Them Witches

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-07-2016

Tracklist

01. Coven
02. All Of Them Witches
03. Of Darkness And Decay
04. Broodmother
05. Conquering The Worm
06. The Curse Of Gallows Hill
07. Dwarves In My Coffin
08. Into The Fiery Grave
09. The Gloom That Came To Salem

Van deze Poolse dooie geiten besprak ik de afgelopen twee jaar al een tweetal EP's. Nu is het dan tijd voor het tweede volledige album van de band: All Of Them Witches - waarbij ik grappig genoeg meteen aan Rosemary's Baby moet denken. Beide voorgaande EP's vond ik in orde; ik ben benieuwd of hun weinig originele old school death me ook over een heel album kan blijven boeien.

Het album begint in elk geval veelbelovend met een verraderlijk lieflijk intro; ja, dit is lekker creepy! Wanneer dan titelnummer All Of Them Witches losbarst moet ik direct aan Entombed denken. Hoeveel die vergelijking uiteindelijk zal gaan kloppen weet ik dan nog niet, maar dit nummer vertoont qua opbouw, muzikale invulling en sfeer opvallende gelijkenissen met Left Hand Path van genoemde band. Inclusief het ingetogen stuk in de tweede helft van het nummer. Na-aperij of worship? Hoe dan ook: de toon is gezet, en het is duidelijk waar The Dead Goats hun doodsmetalen mosterd vandaan heeft.

Ook in de navolgende nummers maakt The Dead Goats geen geheim van hun aanbidding van de Zweedse death metalscene van begin jaren '90. Alle typische elementen zijn aanwezig, waarvan het belangrijkste natuurlijk dat typisch zagende gitaargeluid is. Gruizig, smerig, crusty, rauw, en vooral goudeerlijk; een enkele keer snoeihard en overrompelend, bij vlagen groovend, soms een tikje doomy. O, en vergeet de sampletjes in de in- en outro's niet! Liefhebbers van het genre kunnen de muziek al wel zo'n beetje uittekenen, dat betekent helaas dan ook dat deze band niks toevoegt aan de scene die al zo overbevolkt is.

Toch vind ik wel dat de Polen hier beter voor de dag komen dan op de twee EP's die ik eerder hoorde. De band kan hier een stuk meer van zichzelf kwijt, deze uitgebreidere her-kennismaking bevalt me dan ook prima. The Dead Goats klinken op All Of Them Witches een stuk minder eendimensionaal dan ik op voorhand verwacht had. Al blijft de Entombed-aanbidding er iets te dik bovenop liggen naar mijn mening. Luistertip, behalve het al genoemde titelnummer: de afwisselende afsluiter The Gloom That Came To Salem!

Paweł "Pavlo aka Conan" Bartulewicz - guitar, vocals

Marcin Jaworski - bass, vocals

Radosław "Radek Royale" Pierściński - drums, vocals