Loading...

Aeges - Weightless

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 27-07-2016

Tracklist

01. Weightless
02. Save Us
03. A Reason Why
04. Clear
05. All Of Me
06. Another Wasteland
07. Echoes
08. What If
09. Nothing To Prove
10. Better
11. Drown
12. Listening
13. Drying Out

Na(ast) 9Electric stuurt Another Century ook het album Weightless van Aeges op me af. Geen debuut deze keer, Aeges loopt al iets langer mee, Weightless is hun derde album (denk ik). Weer een band uit Los Angeles waar ik nog nooit van gehoord had. En ook eentje die het zelfstandig nooit tot deze pagina's had gered. Want ook Aeges is een band die je eerder in een Amerikaans stadion of radiostation verwacht dan in een metal-zine.

Deze keer zonder elektronica, maar nog beter passend in een alternatief rock-hoekje. Op het eerste gehoor makkelijk te verteren, nooit te hard of extreem, met fraai gitaarwerk en regelmatig dubbele, cleane zang. Qua vergelijking kun je denken aan een soort grunge light, zoals die een jaar of twintig geleden veel te horen was. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Black Hole Sun van Soundgarden, of het lomere werk van Alice In Chains. Bij vlagen dus zeker sfeervol, maar vaak ook wel erg soft/poppy (Save Us, Clear, What If, Listening).

Maar toch, dit wetende, is Aeges in staat me een paar keer positief te verrassen door wat feller van leer te trekken. Dan komen er wat loggere trekjes in de muziek voorbij die naar stoner neigen, en zowaar een donkerder sfeer en een zwaarder geluid opleveren. Daar ben ik dan weer niet doof voor. Een eerste voorzichtige aanzet daartoe wordt gedaan met Another Wasteland, waar een heerlijke drive in zit. Al blijft de zang me hier net wat te emo.

Bijna aan het einde van het album is daar Drown: dat is een lekker log, maar nog altijd gevoelig nummer, dat me wel aanspreekt. Zwaar gitaarwerk stoeit met de nog altijd emotievolle zang, maar dat levert in dit geval een aangenaam samengaan op. De aanhouder wordt beloond met zo'n knaller naar het einde van het album. Dat geldt helemaal voor afsluiter Drying Out, dat een heerlijk donker werkstukje is. Niet eens omdat het lomp, hard of zwaar is, maar wel omdat het een verrukkelijk donker sfeertje heeft; en daar hou ik van.

Deze paar tracks zijn voor mij persoonlijk dan weer niet voldoende om al te enthousiast te geraken over Weightless als geheel. De hoofdmoot van de muziek van Aeges ligt me niet echt, en vind ik te Amerikaans, te mainstream. Wie weet wat er nog volgt.

Kemble Walters – Vocals, Guitars

Cory Clark – Vocals, Guitars

Tony Baumeister – Bass

Mike Land – Drums