Loading...

Aborted - Coronary Reconstruction

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-01-2010

Tracklist

01. Coronary Reconstruction
02. From A Tepid Whiff
03. Grime
04. A Cadaverous Dissertation
05. Left Hand Path (Entombed cover)

Voor mij ligt hier de schone taak om het laatste uitwerpsel van de Belgische band Aborted van wat commentaar te voorzien. Een biografie voor deze band is al een helse klus op zich. Aborted is begonnen in 1995 en heeft in de afgelopen 15 jaar inmiddels zoveel bandleden zien gaan en komen dat het nog maar net op 1 pagina van de Metal Archives past. Onbetwist bandleider en enig constante lid van de band is putrochelaar Sven de Caluwe. Hij aborteert net zo gemakkelijk bandleden als dat ik van zweterige schilferende sokken wissel; en dat is toch nog best vaak.

Ook is er onder liefhebbers de afgelopen jaren nogal wat gediscussieerd over de gevolgde muzikale koers; Aborted zou een aardig eind van zijn roots zijn afgedreven en een wat meer gematigd klimaat opgezocht hebben. De productiviteit van Aborted heeft echter nooit geleden onder de personele problemen. Er werden in de loop der jaren zes volledige cd's , de nodige splits en ep's en een heuse dvd uitgebracht. Laten we vooral ook niet vergeten dat Aborted ondanks hun extreme muzikale koers nog steeds bij een platenmaatschappij zit en in het extreme death metal/grindcore genre gewoon tot de grote jongens behoort.

Gelukkig komt er eind 2009 het bericht dat Aborted met een herboren line-up toe is aan nieuw plaatwerk in de vorm van een nieuwe EP. Tevens is trommelaar Dirk Verbeuren weer teruggekeerd op het vertrouwde nest en lijkt ook de muzikale koers weer wat meer vertrouwd. Met andere woorden: Aborted lijkt terug van eigenlijk nooit weggeweest.

Coronary Reconstruction heet het laatste stukje studiovlijt van Aborted, komt uit op 14 januari en bevat vier nieuwe tracks en een Entombed cover. Dat laatste overigens niet voor het eerst, eerder werd Entombed al eens gecovered, wat de conclusie rechtvaardigt dat Aborted in ieder geval die band tot hun invloeden mag rekenen. Helaas voegt deze cover niets toe aan het origineel. Maar ach, Left Hand Path is zo'n geweldig nummer, daar kan ook Aborted niets aan verpesten. Het is wel prettig om dit nummer eens met een modernere productie te horen.

De vier eigen nummers op deze EP laten een behoorlijk vertrouwd geluid horen. Hoewel de echte grind uit de beginjaren van de band is verdwenen, klinkt Aborted anno 2010 nog gewoon lekker lomp. Brute, smerig death metal is wat de luisteraar te horen krijgt. Het zal voor veel "puristen" een straf zijn dat de band wat van die ouwe stijl is afgeweken, maar stiekem betekent dit gewoon dat Aborted in de loop der jaren een betere band geworden is. Dat lijkt mij een kwestie van groeien. Aborted heeft hier een goede afwisseling gevonden in snelle, brute stukken en langzamere rustpauzes in de nummers. Juist die minder snelle passages zorgen er voor dat de brute gedeeltes nog lomper overkomen. De band hoeft er zich wat mij betreft niet voor te schamen dat ze in de loop van een paar jaar gegroeid zijn tot de lompe death metal machine die het nu is. En over de teksten hoeven we het helemaal niet te hebben, die zijn nog net zo lekker ranzig als voorheen, de titels en de hoes spreken wat dat betreft voor zich.

Sven De Caluwe - vocals

Ken Sorceron - guitar

Eran Segal - guitar

Cole Martinez - bass

Dirk Verbeuren - drums