Loading...

Curse of the Forgotten - Sacrifice

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-03-2010

Tracklist

01. Power Addiction
02. One Way
03. The Only Thing
04. Conviction of Fate
05. Mirror of Truth

De eerste plannen voor wat later Curse of the Forgotten zou gaan worden ontstonden in 2006. Gitaristen Roelof Klop en Richard Vrijhof speelden al enige tijd samen en ontmoetten vervolgens drummer Gerjo Fuhler. De eerste instrumentale nummers werden geschreven, terwijl ze op zoek waren naar de juiste zanger. Kort daarna vulde Marijn Fuhler de band aan als zanger / bassist. Dit bleek de ontbrekende schakel.

Als viertal gingen ze verder onder de nieuwe naam Curse of the Forgotten. Na een ruim jaar heeft de band een tiental eigen nummers klaar. Kort na hun eerste lokale optreden in September 2009 besluit de band een eerste demo op te nemen, in samenwerking met WingsOfDeath. De stijl van de band heeft zich inmiddels ontwikkeld tot heftige thrash met moderne death metal invloeden. Op 12 maart 2010 wordt Sacrifice gereleased om het groeiende enthousiaste publiek te benaderen. Om dit te ondersteunen worden door het hele land live optredens gezocht.

En de muziek op Sacrifice mag er wezen: moderne thrash metal, veel midtempo met afwisselende snelle nekbrekende passages. En in die snellere passages zijn ook de hedendaagse melodieuze death metal invloeden te herkennen. Ook de, overigens behoorlijk gevarieerde, heavy grunt zorgt regelmatig voor een meer death metal sfeer. De strakke, maar toch groovende drums houden samen met het solide baswerk de nummers goed in het gareel; waardoor het vaak typisch crunchy trashy gitaargeluid de boel lekker opzweept.

Opener Power Adiction gaat meteen voortvarend van start, een goed gekozen eerste nummer naar mijn mening, dat de cd lekker vlot op gang trekt. Daarna laat One Way horen dat Curse of the Forgotten zich als een vis in het water voelt in het afwisselende mid en up tempo thrash gebeuk. The Only Thing verrast daarna met een mooi melodieus middenstuk, dat aangeeft dat de band prima in de gaten heeft hoe belangrijk dynamiek binnen hun muziek is. Ook Conviction of Fate bevindt zich weer voornamelijk in de midtempo zone, opvallend in dit nummer vindt ik de zeer aanwezige, sterke zang. Afsluiter Mirror of Truth tenslotte begint met een sterke drum en gitaar samenwerking wat een lekker heavy effect geeft. Het nummer kent verder een lekker crunchy riff en een bijna melodieus te noemen refrein.

Ook productioneel is deze demo prima in orde. Er is duidelijk aandacht besteed en gedacht aan hoe de diverse nummers moeten klinken. Denk daarbij aan gedubbelde vocalen, nummers die eindigen in een fraaie fade-out en de mooie onweers-en regenbui sample in het rustige gedeelte van The Only Thing (al weet ik niet zeker of ik dit al wel moet verklappen).

De jongens van Curse of the Forgotten weten zelf prima hoe ze nummers moeten schrijven. De songs op deze demo zitten prima in elkaar, kennen de nodige afwisseling en ze weten heel goed hoe ze het geheel moeten uitvoeren. De band kiest voor een bepaald genre en hun eigen geluid, dat pleit voor ze, hoewel ik er eerlijk bij moet zeggen dat het in dit genre enorm moeilijk is om nog origineel te zijn. De uitvoering vind ik echter uitstekend, en ik weet uit eigen ervaring dat ze het live ook prima waar kunnen maken. Sterker nog: ik denk dat Curse of the Forgotten een echte live band is en hun muziek dan nog beter tot z'n recht komt. Ik ben er van overtuigd dat we nog veel zullen horen van deze nog jonge band met potentie.

Marijn Fuhler - zang, bas

Roelof Klop - gitaar

Richard Vrijhof - gitaar

Gerjo Fuhler - drums