Loading...

While She Sleeps - You Are We

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-06-2017

Tracklist

01. You Are We
02. Steal The Sun
03. Feel
04. Empire Of Silence
05. Wide Awake
06. Silence Speaks
07. Settle Down Society
08. Hurricane
09. Revolt
10. Civil Isolation
11. In Another Now

While She Sleeps uit Sheffield, Engeland, is opgericht in 2006. Pas in 2010 bracht de band een eerste EP, The North Stands For Nothing uit, gevolgd door debuutplaat This Is the Six in 2012. In datzelfde jaar werd de band ook nog eens door Kerrang! in het zonnetje gezet met een award voor ‘Beste Britse Nieuwkomer’. Dit alles leverde de band interessante tours op als support voor bands als stadsgenoten Bring me The Horizon, Architects en Asking Alexandria.

Keelproblemen (inmiddels operatief verholpen) van zanger Lawrence Taylor weerhielden zanger en band om in 2013 en 2014 al te veel op te treden, waardoor de vooruitgang enigszins gestuit werd. Wel verscheen in 2015 een prima ontvangen tweede album, Brainwashed, maar de échte doorbraak leverde dat nog altijd niet op. Dat moet dan maar gaan gebeuren met het altijd belangrijke derde album: You Are We. Met deze titel wil de band alvast aangeven hoe belangrijk ze hun fans vinden: dankzij hen is While She Sleeps in staat om te doen wat ze doen; zij zijn de band. De plaat is blijkbaar via een pledgemusic-campagne gefinancierd met donaties van fans. Tegenstrijdig vind ik dan wel dat ie uitkomt via Nuclear Blast, beetje dubbel in mijn beleving.

Desondanks gaat de band geheel zijn eigen gang: In tegenstelling tot veel hedendaagse metalcore-bands, gaat While She Sleeps momenteel niet mee in de hype om zo poppy mogelijk te willen klinken. Natuurlijk, die hedendaagse invloeden zitten wel in de muziek (wat elektronica, veel zinloos hard geschreeuw en emo-gebral), maar de basis bestaat overduidelijk uit een authentieke mix van hardcore (Revolt) en metal (Wide Awake). En dat zou wel eens een slimme zet kunnen zijn: zo stappen ze perfect in het gat dat die bands (de landgenoten van Bring Me The Horizon bijvoorbeeld) juist achterlaten.

Ok, de muziek is natuurlijk niet alleen maar beenhard, er is ruimte genoeg voor melodie en pakkende hooks. Luister daarvoor bijvoorbeeld maar eens naar Silence Speaks. O wacht, is deze juist niet meegeschreven door frontman Oliver Sykes van het al genoemde Bring Me The Horizon? Ook Empire Of Silence (whoohoohoohoohoo), Settle Down Society en Hurricane moeten toch een breed publiek kunnen aanspreken.

Hoewel de band de schijn tegen heeft weiger ik While She Sleeps in hetzelfde straatje te plaatsen als zo veel 'soortgenoten'. Er zijn weliswaar wat tracks op You Are We die me tegenstaan wegens te cheesy. Maar ik hoop oprecht dat deze Britten het hardcore/metal-hart op de juiste plaats hebben zitten, en niet ook zwichten voor het lonkende instant-succes, en de daarmee gepaard gaande muzikale teloorgang.

Lawrence Taylor - Vocals

Sean Long - Guitar

Mat Welsh- Guitar, Vocals

Aaran Mckenzie - Bass

Adam Savage - Drums