Loading...

Burn - Universal Justice

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-04-2010

Tracklist

01. 1038430 (intro)
02. Hope, Faith, Anger
03. At Night
04. Digital Bitch
05. The Palisade
06. Universal Justice
07. The Worst Of Times

Burn is sinds een jaar of vijf, zes een melodieuze metalband uit de regio Utrecht. Zij spelen heavy metal uit het boekje: hoge vocalen, catchy refreintjes, krachtige gitaarriffs en een solide ritmesectie. Alsof de jaren 80 nooit zijn weggeweest. Heavy metal uit die jaren heeft zo zijn nostalgie en Burn weet deze tijden prima te doen herleven. Verwacht echter geen oude kerels met verrimpelde koppen in te strakke spijkerbroeken en een wijkende haargrens. Burn bestaat zoals gezegd pas een jaar of vijf en bestaat uit midden twintigers, schat ik zo.

Na eerder uitgebrachte singles is het dan nu in 2010 tijd voor een eerste (bijna) volledige cd. Want met 6 songs plus intro en een speelduur van net geen half uur kunnen we Universal Justice toch niet echt een full length noemen. Evengoed heeft Burn zijn best gedaan om van deze eigen beheer release een volwaardig product te maken. Niet de minste namen uit de vaderlandse rock/metalscene hebben een bijdrage geleverd aan deze cd. Menno Gootjes (Focus), Jan Somers (Vengeance) en Joost van den Broek (After Forever) hebben hun naam geleend aan diverse bijdragen binnen deze release.

Na het sfeervolle intro gaat Hope, Faith, Anger meteen lekker fel van start en waan ik me inderdaad meteen een flink aantal jaren terug in de heavy metal historie. Een stuwende ritmesectie, lekker (dubbel) gitaarwerk en cleane, hoge vocalen bepalen het geluid van Burn. De meezing refreintjes, ook een typisch handelsmerk van de heavy metal uit de jaren 80, zijn ook volop aanwezig. Vooral in het volgende At Niiiiiiiiiiiight komt dit wel heel nadrukkelijk naar voren.

Dat er qua productie aandacht aan Universal Justice is besteed blijkt uit het intro van Digital Bitch, dat begint met een modem-inbelverbinding. Hoe old school kun je je als band profileren. Zowiezo zijn het geluid en de productie op dit schijfje prima verzorgd. Dit blijkt bijvoorbeeld ook uit de fraaie intro's van de volgende twee nummers The Palisade en daarna het titelnummer. Er is duidelijk nagedacht over wat subtiele rustpuntjes tussen, maar ook binnen de nummers.

Wat er vooral positief uitspringt in het verloop van de cd is het heerlijke gitaarwerk. Zowel de ritmes als ook de, helaas niet al te originele, solo's zijn een plezier om naar te luisteren. Zeer typerend voor het genre, en dat laat Burn gelukkig niet achterwege, zijn veel dubbele gitaarpartijen.

Helaas moet ik ook een wat minder aspect van de band benoemen. Wat me namelijk opvalt is dat de toch al zeer aanwezige zang behoorlijk opvallend in de mix aanwezig is. Dat had wat mij betreft wel iets minder gemogen, omdat nu de vocalen onterecht de meeste aandacht op zich vestigen. Helaas vind ik zelf de zang niet het sterkste punt van Burn. De vocalen passen op zich prima bij dit genre heavy metal, maar deze zanger balanceert naar mijn mening tussen love it or hate it en is wat mij betreft op het randje. Ik kan er mee leven, maar ik kan me de mindere reacties op de zang op deze cd wel voorstellen. Over het geheel denk ik echter zeker dat Universal Justice de liefhebber van klassieke heavy metal moet kunnen aanspreken.

Bjørn Ciggaar - vocals

Leon Hermans - guitar, vocals

Ruben van Wiggen - guitar

Waldo Kloor - bass, vocals

Sjoerd Jansz - drums