Loading...

X-Tinxion - Act the Injured Innocent

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-04-2010

Tracklist

01. One Foot In The Grave
02. Messiah
03. Genetic Sickness
04. The New Hive
05. Extinction

Om maar met de deur in huis te vallen: X-tinXion maakt thrash zoals thrash ooit bedoeld is. Met door henzelf genoemde invloeden als Testament, Exodus en Death Angel, weet je al aardig waar het met de muziek van X-tinXion heengaat. De eerste contouren van deze band tekenden zich af in 2003, maar serieus werd het allemaal pas met de komst van gitarist Conrad en zangeres(!) Monica, wiens afwisselende brute en melodieuze vocalen perfect bij de sound van X-tinXion bleek te passen. Niet voor niets besloot de band hun oude demo opnieuw uit te brengen, maar dan voorzien van de vocalen van de nieuwe aanwinst. Snelle drums, strakke riffs, een pompende bas en flitsende solo's, dat is wat deze band te bieden heeft en zij brengen daarmee het vertrouwde Bay Area geluid naar Nederland.

In het voorjaar van 2010 is het dan tijd voor de eigenlijke eerste EP van de band: Act the Injured Innocent. Deze cd maakt alles waar wat je je maar over de band kunt voorstellen: snelle opzwepende thrash metal waarbij ik je garandeer dat je nog geen 20 seconden na het begin van elk nummer met je voet of hoofd begint mee te bewegen. Opener One Foot in the Grave zet wat dat betreft meteen de toon.

Luister verder maar eens naar het vlot voorbij denderende Messiah. Knappe jongen die stil kan blijven zitten bij deze combinatie van vlotte riffs, snelle opzwepende drums en agressieve zang. Fraai wordt er in dit nummer toegewerkt naar de gitaarsolo. De opbouw van de muziek is sowieso goed verzorgd bij X-tinXion, er wordt goed toegewerkt naar de hoogtepunten binnen de nummers. De wisselingen in tempo zorgen voor de nodige dynamiek en dus spanning in de muziek. Ook Genetic Sickness maakt goed gebruik van de genoemde afwisselingen. Erg mooi is het contrast tussen de rauwe vocalen in de coupletten en de bijna cleane zang in het refrein. Echt een nummer dat zich goed in de hersenpan weet te verschansen. Ook hier kan ik de voeten en/of het hoofd nauwelijks onbewogen houden.

Ik moet me heel erg vergissen wil ik The New Hive niet al kennen. Volgens mij wordt dit nummer al geruime tijd live gespeeld en circuleert er ook een prima versie van op You Tube. Dit geeft wat mij betreft wel aan dat X-tinXion er in is geslaagd om de muziek waar ze voor staan goed vast te leggen op cd. Het is live een echt publieksnummer, die energie is ook op de cd goed vastgelegd. En blijkbaar ook zeer pakkend, het nummer is me goed bijgebleven.

Het is jammer dat de cd maar vijf nummers telt, want de rechtgeaarde thrashfanaat kan van dit soort muziek natuurlijk geen genoeg krijgen. Gelukkig wel langere nummers, die dan toch nog zorgen voor 25 minuten thrash in optima forma. Hoewel regelmatig gerefereerd wordt aan de hoogtijdagen van de thrash metal staat X-tinXion qua uitvoering en productie met twee benen in de tegenwoordige tijd. Het geluid op deze EP is echt enorm goed verzorgd. Ook doet de band zijn best om, hoe moeilijk ook in dit genre, iets van een eigen sound te creëren. Met name de vocalen, het strakke riffwerk en de gitaarsolo's zorgen voor een behoorlijk eigen smoel. Live is X-tinXion overigens dus ook een absolute aanrader!

Monica Janssen - Vocals

Frans Swaters - Guitar

Conrad Hultermans - Guitar

Mischa van Rodijnen - Bass

Peter van Toren - Drums