Loading...

Old James - Speak Volumes

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-09-2017

Tracklist

01. Don’t Put It On Me
02. Lemons (The End of Something)
03. Words As Weapons
04. So Real
05. Salutations
06. Bass-Ik Instincts
07. Kill Off The Rose
08. Master Imploder
09. Eugene
10. Speak Volumes

Old James is een Canadees zogenoemd powertrio rond de twee broers Brian (zang, bas) en Chris Stephenson (drums); gitarist Andy “T-Cat” Thompson maakt het trio compleet. Speak Volumes is hun debuutalbum, dat in eigen beheer wordt uitgebracht.

Met opener Don’t Put It On Me weet je meteen wat voor vlees je in de kuip hebt. Dit is van die onvervalste bluesy hardrock zoals in de jaren '70 en '80 door veel bands van naam gemaakt werd. De band laat ook graag weten volledig in de geest van de jaren '70 hardrock te willen musiceren. Nou, dat gaat ze prima af, hun muziek klinkt enorm retro, authentiek, hoe je het ook wil noemen.

Naast het scheurende, in reverb en distortion gedrenkte gitaarwerk en de vet groovende bas (door al die aspecten wordt een tweede gitaar nauwelijks gemist) mogen ook de koortjes (luister maar eens naar Lemons bijvoorbeeld) niet onvermeld worden als aantrekkingskracht van deze muziek. Het geeft de rauwe rock een lekker melodieus en pakkend tintje mee, zodat ook de mainstream muziekliefhebber aan z'n trekken kan komen.

Hoewel ik het persoonlijk wel gaaf vind, is het instrumentaaltje Bass-ik Instincts (een ruim een minuut durende basgitaarsolo-met-effecten) hier een beetje misplaatst. Het haalt nodeloos de vaart en de sfeer uit het album; zo'n rustpuntje was hier echt niet nodig geweest wat mij betreft. Want er valt genoeg te genieten met opzwepende rockers als Words As Weapons, Salutations (met geinig drum-intro), Eugene en het afsluitende titelnummer Speak Volumes.

Old James doet hier helemaal niks nieuws, maar levert wel een uiterst volwassen en zeer onderhoudend heavy rockalbum af, dat stevig geworteld lig in de jaren '70 (en '80). Rauw, degelijk, eerlijk, zonder moderne fratsen of andere poespas.

Brian Stephenson - zang, bas

Chris Stephenson - drums

Andy “T-Cat” Thompson - gitaar, zang