Loading...

Canker - Earthquake

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-10-2017

Tracklist

01. Whale Hunt
02. Earthquake
03. Hand of God
04. Biosfear
05. Leyla Island
06. Bedout
07. Ravenous
08. The Ghosts of Past
09. Black Star
10. Inquisition

De Spaanse metalband Canker bestond in eerste instantie van 1990 tot 1998, en bracht in die periode twee albums uit die weinig stof op deden waaien. Dankzij een compilatie die het eveneens Spaanse Xtreem Music in 2104 uitbracht kreeg de band weer wat aandacht, en besloot tot een herstart. Die leidde dan weer tot een splinternieuw album, Earthquake, dat vorige maand via uiteraard Xtreem Music verscheen.

Maakte de band in het verleden al vrij inwisselbare muziek, dat is anno 2017 niet anders. De basis van de muziek is harde, snelle thrash, die wordt voorzien van invloeden van wat hardcore/crossover (titelnummer Earthquake) en een poging tot technisch klinkende death metal (Bedout). De nummers worden er in een overwegend ziedend tempo uitgerost, met weinig aandacht voor melodie of afwisseling. Ook de wat karige productie helpt niet qua beluisterbaarheid, vooral het drumwerk - zeker de snare - lijdt daar onder.

Een heel enkele keer wordt wat moeite gedaan om voor wat variatie te zorgen, zoals Biosfear bijvoorbeeld laat horen, dat daarmee gelijk een van de betere composities van het Spaanse drietal is. Dat Canker met het oog op afwisseling ook wel eens de plank mis slaat laat Leyla Island horen. Wat is hier de bedoeling van? Het klinkt op z'n best als een mislukte Seputura-nabootsing of zoiets. Maar niet meer doen heren.

Zodra er weer wordt doorgeschakeld naar het hoogste tempo is de lol er weer snel van af, en verzandt de muziek in clichés. Ok, het trio muzikanten speelt retestrak, maar daar maak je nog geen sterke nummers mee. Liefhebbers van old school, enigszins primitieve deathrash zullen hier wel mee uit de voeten kunnen, ik vind het allemaal net wat te simpel naar mijn smaak. Uitzondering en luistertip: Black Star, zonder concurrentie het beste nummer van het album.

Miguel Hernández - Guitars, Vocals

Antonio León Garrido - Bass

Raúl Fernández - Drums