Loading...

Pile Of Priests - Tenebrous Labyrinth

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 31-12-2017

Tracklist

1. Tenebrous Labyrinth
2. Kafir
3. Interglacial Departure
4. Divine Step (Coroner cover)
5. Through The Eyes Of Greed (Sadus cover)
6. Hate Inside Your Head (Kreator cover)

Pile of Priests is een death metalband uit Denver, Colorado, opgericht in 2009. Na een wat lange aanloop en EP Unholy Death in 2011, kwam de band in 2015 met debuutalbum Void to Enlightenment. Helaas is die me ontgaan, zodat ik pas op de valreep van 2017 kennis maak met deze band. Dat gebeurt dan middels de EP Tenebrous Labyrinth die vorige maand verscheen. Drie eigen nummers en drie covers vormen dit zes nummers tellende werkstukje.

De band zegt beïnvloed te zijn door gelijkgestemden als Death, Edge of Sanity, Old Man's Child en Cannibal Corpse, en wil een geluid produceren dat is geïnspireerd op de jaren '90 death en thrash metal. In de basis redelijk old school, maar het eigenzinnige trio gooit er een redelijk progressief sausje overheen, waardoor een behoorlijk eigen geluid ontstaat. Dat verklaart dan in elk geval de keuze voor de covers van bijvoorbeeld Coroner en Sadus, ook twee bands die zeker niet altijd de gebruikelijke paden bewandelden. Overigens zou ik zelf bij de bands met invloeden ook zeker Pestilence vermelden.

Luister voor die eigenzinnige aanpak vooral eens naar de eigen compositie Kafir, die doorspekt is met aparte ritmes, breaks en tempowisselingen, en bijvoorbeeld ook grossiert in virtuoze basloopjes en eigenwijze gitaarlijntjes. Interglacial Departure laat een afwijkende opbouw horen, en is ook zeker geen standaard metal-track. Ook opvallend vind ik de gitaarsolo's, in die zin dat ik ze wel vind afwijken van wat je verwacht in thrash of death metal.

Het zijn vooral de grunts die zorgen voor een duistere sfeer, de muziek zelf is bij vlagen best melodieus, wat een mooi tegenwicht vormt voor de meer ingewikkelde of onverwachte songstructuren. Ondanks de overduidelijk aanwezige technische bekwaamheden van de heren muzikanten, en de interessante aanpak, vind ik de riffs juist over het algemeen weinig origineel. Laat dat dan maar het enige minpuntje zijn, want voor de rest overtuigt Pile Of Priests op alle punten.

Evan Salvador - Guitars, Vocals

Patrick Leyn - Bass

Evan Knight - Drums