Loading...

Bloid - Momentum

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-05-2010

Tracklist

01. Dexter
02. Bring The Pain
03. Sudden Urge
04. Momentum
05. Caballero
06. Soulfly VII

Bloid: blije naam, zware deunen. Waar veel collega bands er een stoer imago op na menen te moeten houden, kunnen we het imago van Bloid gerust met een flink pak zout nemen. Het plezier in muziek maken staat immers op de eerste plaats. Dat betekent echter niet dat we deze band niet serieus hoeven te nemen, ze staan namelijk garant voor een stevige pot metal. Dit Noord-Hollandse trio heeft zijn oorsprong in 2006 en weet inmiddels wel hoe ze muziek kunnen en willen maken. Bloid is anno 2010 met Momentum toe aan hun derde EP, en na wat gepuzzel op de voorgangers lijkt de band nu de muzikale koers wel gevonden te hebben. Het zal voor de volgers van de band een verademing zijn dat ze er echt niet softer op zijn geworden. Ik spreek uit eigen ervaring als ik zeg dat de band live vooral strak en energiek is, en door de nodige humor ook interessant om naar te kijken.

Te oordelen naar het eerste nummer en het art-work van deze cd zijn de heren Bloid behoorlijk fan van de tv-serie Dexter. Zo zijn de foto's van de hoes geïnspireerd op deze wat merkwaardige seriemoordenaar. Het spreekt voor de band dat ze een bekende bereid hebben gevonden om in deze positie een aantal uren door te brengen. Gedrevenheid kan Bloid in elk geval niet ontzegd worden, en dat geldt uiteindelijk ook voor de muziek. Bloid lijkt op elk schijfje progressie te boeken en lijkt ook op Momentum weer wat harder en strakker te zijn geworden.

De nummers op deze EP kennen aardig wat afwisseling, zowel qua tempo als qua benadering. Dat maakt het enerzijds lastig om een labeltje te plakken voor wat betreft welk genre Bloid nou speelt, anderzijds is het natuurlijk wel zo prettig luisteren als je verrast kunt worden door wat je voorgeschoteld krijgt. Over het geheel houdt Bloid er een flink tempo op na, afwisseling is er echter genoeg, zowel binnenin een nummer als binnen de nummers onderling. Zo is Dexter een vlotte, springerige opener. Bring the Pain vervolgt in eerste instantie log, om later om te slaan in een opzwepende meeschreeuwer. Ook probeert de band regelmatig wat technische hoogstandjes, samen met de tempowisselingen zorgt dat er voor dat de muziek lekker dynamisch blijft. De drummer speelt hierin een belangrijke rol: enerzijds is hij prominent aanwezig met al die tempowisselingen, daarnaast weet hij ook de boel muzikaal goed bij elkaar te houden. Leuk en verrassend is ook het instrumentaaltje Momentum, dat avontuurlijk klinkt en het technisch kunnen van de band goed weergeeft.

Qua geluid, denk daarbij aan de lage gitaarsound, en ook wat betreft de vocalen neigt de band regelmatig naar acts als Machine Head en Soulfly. Verwacht echter niet dat je met Momentum een soort van nu metal te horen krijgt. Daarvoor is de muziek van Bloid te afwisselend en liggen de roots van de band meer in de thrash/death sfeer. De band houdt er een strakke en krachtige sound op na die eigenlijk metalheads uit meerdere subgenres zou moeten kunnen aanspreken. Voorop staat in ieder geval dat het spelplezier er vanaf spat.

Jeroen - Guitar, Vocals

Rijnes - Vocals, Bass

Daan - Drums