Loading...

Jinjer - Cloud Factory

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-04-2018

Tracklist

01. Outlander
02. A Plus Or A Minus
03. No Hoard Of Value
04. Cloud Factory
05. Who Is Gonna Be The One
06. When Two Empires Collide
07. Желаю - Значит Получу (Zhelayu - Znachit Poluchu)
08. Bad Water
09. A Plus Or A Minus (live) (bonus)
10. Who is Gonna Be The One (live) (bonus)

Jinjer is hot momenteel, en deze huidige populariteit bracht Napalm Records ertoe om een geremasterde versie van Cloud Factory (2014) uit te brengen, met twee livetracks (helaas wel van nummers die al op het album staan) als bonus. Je moet het ijzer immers smeden wanneer het heet is.

En Jinjer wordt met hun moderne, strakke, niet al te harde, laat staan extreme metal door een hele groep jonge metal-liefhebbers gewaardeerd. De aantrekkingskracht - zowel vocaal als qua uiterlijke verschijning vermoed ik - van frontvrouwe Tatiana Shmailyuk zal daar zeker debet aan zijn. Ik vind het overigens opvallend hoe haar stem in langzamere, cleanere passages lijkt op die van Lacuna Coil's Cristina Scabbia (No Hoard Of Value, Who Is Gonna Be The One). Ook in de huidige muzikale stijl van die band zijn de nodige overeenkomsten te vinden met de moderne metal van Jinjer.

Jinjer klinkt fris en gedreven, en de muzikanten naast en / of achter Tatiana laten horen dat ze heel goed weten wat ze aan het doen zijn. Het boegbeeld steelt weliswaar de show met haar uiterst lenige stemgeluid - van ingetogen, lieflijk en poppy tot aan de meest woeste grunts en growls - maar de rest van de band laat zich zeker niet onbetuigd. Zo rossen nummers als A Plus Or A Minus en No Hoard Value vanaf het begin werkelijk alle vouwen uit je broek; wat een tempo! Geen gekke keuze om juist dat eerste nummer ook in een live-uitvoering op de plaat te zetten.

Dat Jinjer naast de opgefokte tempo's - hoor dat titelnummer Cloud Factory ook eens te keer gaan! - ook wel raad weet met een dosis vette groove blijkt uit nummers als Who Is Gonna Be The One en Желаю - Значит Получу, waarin alles uit de kast wordt gehaald om de luisteraar mee te krijgen; wederom goede live-krakers ook. De enige nummers die me wat minder bevallen zijn When Two Empires Collide en Bad Water, wegens een te hoog kabbel-gehalte.

Ik maakte zelf pas kennis met Jinjer met hun derde album King Of Everything (2016) dat wel zo'n beetje als de doorbraak mag gelden. Het blijkt dus een goed idee van Napalm Records om de wachttijd tot een nieuw (belangrijk!) album te overbruggen met een hernieuwde kennismaking met de voorganger. Het zal de nieuwsgierigheid naar de aanstaande nieuwkomer alleen maar aanwakkeren denk ik zo. Jinjer zal daarmee echt z'n naam moeten gaan vestigen!

Tatiana Shmailyuk - vocals

Roman Ibramkhalilov - guitars

Eugene Abdiukhanov - bass

Dmitriy Kim - drums