Loading...

BornBroken - The Years of Harsh Truths And Little Lies...

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-07-2018

Tracklist

01. Empty Souls
02. The Years of Harsh Truths and Little Lies
03. Torn
04. The Only One
05. Whitewashed
06. No Stranger to Failure
07. Fight [ft. Jason Rockman]
08. Live or Die
09. Father Death
10. Listen

Het eerste album van het Canadese BornBroken, The Healing Powers Of Hate, dateert al weer van vijf jaar geleden. Daarop presenteerde het vijftal zich als een harde, moderne metalband die een basis van old school thrash en een beetje death metal voorzag van invloeden van metalcore, een vleugje nu metal hier en een hardcore-flits daar, en als laatste - zeker niet onbelangrijk - een fikse dosis groove.

Van de bandbezetting van toen is alleen nog het gitaristen-duo over; maar aangezien zij ook de muziek componeren en de teksten schrijven (samen met de uitstekende nieuwe zanger Pepe Poliquin) mag dat voor het geluid niet veel uitmaken. Ik ben dus wel benieuwd naar het recent verschenen nieuwe album The Years of Harsh Truths And Little Lies...

Al snel blijkt me dat alle genoemde elementen nog altijd volop aanwezig zijn. Vette riffs, woest klinkende vocalen, knallende breaks en volvette groove worden verpakt in een vol, stevig, eigentijds geluid. Openers Empty Souls en titelnummer The Years of Harsh Truths And Little Lies zetten direct de toon en sleuren je zonder aarzelen direct het album in. Hard en overrompelend gaat BornBroken hier van start; dit belooft een brute luisterervaring te worden. Thrashcore of old school crossover zou ik dan ook passende benamingen vinden in dit geval (let bijvoorbeeld maar eens op de regelmatig gebruikte 'gangshouts').

Al valt dat overrompelende uiteindelijk wel mee (of tegen?) want niet alle tracks zijn zo beenhard als deze eerste (al kan No Stranger to Failure er ook wat van). Met nummers als Torn en Whitewashed wordt nadrukkelijk de groove-kaart getrokken; hierin horen we ook de eerder genoemde metalcore en nu metal-invloeden de kop opsteken. Naast de eerder genoemde bruutheid zorgen dit soort nummers voor het nodige gehalte aan pakkendheid, zodat je niet met alleen maar lomp geweld om de oren wordt geslagen, wel zo lekker voor de afwisseling natuurlijk.

BornBroken laat horen dat ze heel goed weten hoe ze een hedendaags metalalbum in elkaar moeten sleutelen, dat je enerzijds rauw en hard om de oren slaat, maar ook niet vergeet elementen mee te pikken - groove, vette break(down)s - om je onverbiddelijk actief mee te laten doen. Spreekt dat je aan, dan zou ik deze Canadezen zeker eens een kans geven!

Pepe Poliquin - zang

Samuel Santiado - drums

Red Voizard - bas

Mike Decker - gitaar

Simon Savard - gitaar