Loading...

Komatsu - A New Horizon

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-10-2018

Tracklist

01. I Got Drive
02. Prophecy
03. 10-4
04. Surfing A Landslide
05. Love Screams Cruelty
06. Komatsu
07. Infected
08. A New Horizon
09. Walk A Mile
10. This Ship Has Sailed

Twee jaar na Recipe For Murder One is de Eindhovense beuk-formatie Komatsu al weer klaar voor nieuw geweld: A New Horizon. Die albumtitel leidt wat mij betreft al direct tot een inkopper: nee hoor, Komatsu gaat in muzikaal opzicht helemaal geen nieuwe horizon verkennen. Het Eindhovense kwartet gaat op album nummer drie stug door met waar het goed in is: het neerzetten van een stevig potje sludgy stoner. En hoewel dat simpel klinkt is het toch niet zo eenvoudig om binnen een relatief beperkt genre jezelf opnieuw te blijven uitvinden om interessant en boeiend te blijven voor je luisteraars. Maar Komatsu flikt het!

Onder de bezielende leiding van zanger en gitarist Mo (Maurice) Truijens - nog een wissel op de drumkruk deert de band blijkbaar niet - heeft Komatsu opnieuw een tiental knallende en groovende tracks weten te verzamelen. Negen splinternieuwe titels en een remake van het oude strijdlied Komatsu, dat ook al op de gelijknamige debuut-EP uit 2011 stond. Komatsu! Dat kun je wat mij betreft niet genoeg blijven brullen; bij voorkeur vlak voor het podium met een pilsener stevig in de knuisten gedrukt. Want ja, die vuist moet mee omhoog natuurlijk. Onbeweeglijk stil blijven staan bij deze band is geen optie.

Het monsterlijke titelnummer A New Horizon was de release van het album al vooruit gesneld (nou ja, niet letterlijk snel natuurlijk, daar is Komatsu de band niet naar) met behulp van de bezwerende video. Deze smaakte uiteraard naar meer; voor zover ik die aansporing nog nodig had. Komatsu heeft mij namelijk nog nooit teleur gesteld, en doet dat op deze nieuweling ook niet.

Vooral instrumentaal overtuigt de band volledig. Niks ten nadele van de zang, maar ik vind het juist zo lekker dat die zo af en toe net niet boven het instrumentale geweld uit lijkt te komen. Het zijn vooral de riffende snaren en de groovende ritmesectie die de show stelen. Als bewijsmateriaal wil ik graag het instrumentale Surfing A Landslide aanvoeren, dat ik een van de sterkere nummers van de plaat vind. Een beetje psychedelica past de band namelijk ook goed (het genoemde titelnummer laat dat ook horen) en biedt een welkome afwisseling tussen het zwaardere beukwerk. Ingeklemd tussen de stevig zwoegende en sleurende tracks 10-4 en Love Screams Cruelty een heerlijke manier om even bij te komen, zelfs wel een beetje weg te zweven.

Ervaren muzikanten die hun best doen om niet in herhaling te vallen, maar tegelijk wel een vertrouwd geluid willen bewaren. De heren van Komatsu hebben verdomd goed in de gaten hoe dat werkt, en slagen er dan ook in om hun sound subtiel uit te bouwen zonder de basis te verliezen. Op deze manier kan ik geen genoeg krijgen van de band. Komatsu!

Martijn Mansvelders - bass, vocals

Mathijs Bodt - gitaar, vocals

Mo Truijens - vocals, gitaar

Jos Roosen - drums