Loading...

Ominous Eclipse - Sinister

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-10-2018

Tracklist

01. Death By Dissection
02. Sinister
03. Spiral Into Insanity
04. Lost At Sea
05. No Redemption For The Damned
06. Breaking The Chains
07. The Horde
08. Eye of The Raven

Ominous Eclipse is afkomstig uit Canada, opgericht in 2014, en levert na EP Beyond the Apocalypse (2014) en debuutalbum End Of Days (2015) nu hun tweede langspeler af: Sinister. De New Wave Of Canadian Death Metal noemen ze het zelf; uiteraard neem ik een dergelijke pretentieuze omschrijving met een flink potje zout.

De muziek die het Canadese kwartet voortbrengt is een mengelmoes van moderne death metal met -core invloeden, meer melodieuze death metal (Breaking The Chains), en opgefokte thrash. Dat levert een lekker levendig en goed beluisterbaar geheel op, maar van enige vernieuwing of een originele insteek lijkt me geen sprake. Over het geheel genomen klinkt de muziek aangenaam donker, regelmatig zelfs lekker dreigend (titelnummer Sinister).

Er wordt lekker strak en behoorlijk technisch gemusiceerd, en goed gewisseld van tempo in furieus snelle stukken en dreigender midtempo. Ook een pluspunt is de variatie in zangstemmen; maar liefst drie bandleden vervullen een vocale rol, die afwisseling betaalt zich zeker uit. Want afwisseling is iets dat dit album absoluut nodig heeft.

Er is namelijk, wat mij betreft dan toch, een probleempje met Sinister: er staan een paar tracks op die nodeloos lang worden uitgerekt. Ik vind in compositorisch opzicht de verschillende nummers dus niet allemaal even sterk. Bijvoorbeeld Lost At Sea en The Horde hadden echt wel korter gekund, nu vallen de tracks te veel in herhaling, of zeuren net iets te lang door. Wat mij betreft mag er zeker nog wel aan de pakkendheid geschaafd worden, want nu is er te weinig dat direct beklijft.

Het zal geen toeval zijn dat ik na de eerste drie nummers van het album - niet geheel toevallig zo'n beetje de drie kortste - mijn aandacht langzaam aan het verliezen raak. De moderne metal is op zich zeker goed genoeg om te boeien, maar ik denk (en hoop) dat er qua songwriting nog wel groei zit in Ominous Eclipse. De kunde om technisch vaardige metal uit te voeren is er, nu nog een paar echt pakkende tracks.

Ryan Clements - Bass, Vocals

James Close - Guitars, Vocals

Graham Murphy - Guitars, Vocals

Jeremiah Marshall - Drums