Loading...

Siroll! - Doble O Res

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-12-2018

Tracklist

01. Tu mateix
02. Hòsties
03. Fatxes de proximitat
04. Mitjans de manipulació
05. Doble o res
06. A l'aguait
07. Dol
08. Cobord
09. Tal dia
10. Continuar per seguir igual...
11. Actitud

Siroll is afkomstig uit Barcelona, Spanje, en aldaar opgericht in 2008. Tien jaar later is het gezelschap toe aan de derde 'langspeler': Doble O Res, mijn kennismaking met de band. Langspeler staat even tussen haakjes, want met 32 minuten valt dat in letterlijke zin wel mee (en voorganger Més llenya! duurde zelfs maar 24 minuten).

Afgaande op de albumhoes, de veelbelovende titels in de Spaanse taal en een aantal zeer korte tracks (onder de twee minuten) dacht ik met een old school death en/of grindcore-band van doen te hebben, maar daar (b)lijk ik best ver naast te zitten. Siroll beheerst een niet alledaagse mix van thrash en death metal, 'ouderwetse' crossover die soms overslaat naar pure hardcore (A l'aguait, Cobord - met typische 'gangshouts'), maar ook meer hedendaagse groove metal (Dol). Hoe dan ook legt de band zicht niet toe op een of maar enkele subgenres; hoe valt dat in de praktijk uit?

Gezien de kracht, energie en intensiteit van de muziek ben ik wel positief gestemd over wat deze band te bieden heeft. De overwegend kortere nummers beuken over het algemeen lekker door, en bevatten daarnaast ook een lekker potje groove. Het drumwerk hakt lekker weg, de bas legt een lekker swingende basis, terwijl de gitaren modern laag-gestemd grommen. De zang is een wat hese grunt, die op zich wel bij de muziek past, maar die ik niet heel bijzonder vind. Sowieso wordt er in het Spaans gebruld, dus ik versta er toch niet veel van.

Langere tracks als Mitjans de Manipulació en titelnummer Doble o Res zijn wat minder snel als de rest, hier ligt echt de nadruk op de aangenaam swingende groove, en laat de opbouw van de tracks lekkere breaks horen. Zelfs is er ruimte voor een gitaarsolo. Afsluiter Actitud lijkt heerlijk dreigend te beginnen, vervolgt vrij catchy, lijkt daarna iets te lang voort te kabbelen, maar sluit na een vette break af met de zelfde dreigende sfeer van het begin. Een beetje een raar nummer waar ik nog wat aan moet wennen.

Zelf noemen ze hun muziek extreme crossover, dat dekt met regelmaat de lading wel. Al is niet alles even extreem. Raakvlakken zijn er met groove metalbands met een thrash-basis, zoals Soulfly of Sepultura (die laatste had ook hardcore-invloeden in hun muziek) en Machine Head, maar echt te vergelijken met grotere bands is Sirol niet. Ik heb mijn kennismaking met Siroll en Doble O Res ervaren als een leuke verrassing!

Gou - zang

Dani - gitaar

Venty - gitaar

Thomas - bas

Albert - drums