Loading...

The Universe By Ear - The Universe By Ear

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-04-2019

Tracklist

01. Been Here Before
02. Where All Sheep Are Black
03. Temperamental Apathy
04. Follow The Echo
05. Fall
06. Bad Boy Boogie
07. Euphoria
08. Lessons From An Ordinary World
09. Sand...
10. ...And Dust
11. Loudest Gorilla In The Cage
12. Transitional Hairdo

Hoewel het eerste album van The Universe By Ear best zware kost was om te doorgronden, had ik uiteindelijk wel waardering voor de muziek van deze Zwitserse band. Eerder deze maand hebben de heren vrij geruisloos een opvolger uitgebracht, bizar genoeg opnieuw getiteld The Universe By Ear. Natuurlijk ben ik behoorlijk benieuwd.

Na de eerste paar nummers heb ik direct de invloeden van deze band weer paraat. Want opnieuw moet ik toch vooral denken aan een kruising tussen Pink Floyd en The Beatles. Het vlotte begin van opener Been Here Before zet me heel even op het verkeerde been, maar al vrij snel hoor ik toch weer vertrouwde klanken. Met Where All Sheep Are Black en Temperamental Apathy is weer de muziek te horen die zo'n fraaie combinatie vormt tussen Beatlesesque harmonieën en Pink Floyd's weirde spacerockgeluiden.

'Psychedelic Brain Blues' noemen ze zelf hun muziek; ik hou het echter op psychedelische rock met wat spacerock-invloeden. Het is in elk geval een behoorlijke eigen stijl die het drietal brengt. Verwacht geen al te zware of ruige hardrock, laat staan metal, maar vooral goed doordachte composities die vaak uitblinken in schijnbare eenvoud. Die schijn bedriegt, want het belangrijkste wapen van deze band is juist de gelaagdheid binnen hun muziek.

Bedwelmend, meeslepend, in vervoering brengend, maar bij momenten ook wel mystiek en hypnotiserend (het duo Sand ... And Dust bijvoorbeeld) zijn wel termen die ik van toepassing vind op deze muziek. Althans, die uitwerking heeft het op mij; ik heb geen idee of een ander deze muziek ook zo ervaart. Ik word er in elk geval helemaal in meegezogen, en ben blijkbaar erg gevoelig voor de opgeroepen sfeer. Het lijkt bijna wel iets als een goedkope drug of zo, iets met een hallucinerende werking. En ja, dat mag allemaal wat zweverig klinken, maar dit is nou eenmaal wat het is wat mij betreft.

Belangrijk verschil met de voorganger is dat er deze keer geen lange nummers op het album staan. The Universe By Ear houdt het deze keer op meer compacte composities, waarbinnen de heren evengoed hun muzikale ei prima kwijt kunnen. Mocht je uit het bovenstaande concluderen dat deze muziek ouderwets of oubollig is, dat klopt zeker niet. De band hecht juist waarde aan een eigentijdse productie, waardoor alle nuance goed naar voren komt.

Ik denk dat ik dit album nog beter vind dan z'n voorganger. Elk liedje is gewoon raak, terwijl het album als geheel een enorm rustgevende werking op mij heeft. Ik vind dit (op de opvallende opener en afsluiter na) echt enorm gave muziek, waar ik - in de juiste stemming - geen genoeg van kan krijgen. "Het Universum Op Het Gehoor" lijkt mij op het lijf geschreven...

Beni Bürgin - drums, percussie, zang

Pascal Grünenfelder - bas, zang, effecten

Stef Strittmacher - gitaar, zang, effecten