Loading...

Nailed To Obscurity - Black Frost

Gepost in Reviews door Peter van der Wielen op 10-04-2019

Tracklist

01. Black Frost
02. Tears Of The Eyeless
03. The Aberrant Host
04. Feardom
05. Cipher
06. Resonance
07. Road To Perdition
08. Abyss [2019 version, bonus]
09. Autumn Memories [2019 version, bonus]
10. Fallen Leaves [2019 version, bonus]

Nailed To Obscurity, afkomstig uit Esens; ergens in het noorden van Duitsland, met een bijna uitzicht op de Oost Friese eilanden, en een inwoners aantal van krap 7000. Als je er ooit van gehoord hebt zou knap zijn. Barok componist Philipp Heinrich Erlebach kwam er ook vandaan. Vaak wordt het ook verward met Essen.

Wellicht dat de reputatie van Nailed To Obscurity daar verandering in kan gaan brengen. Zeker nu ze getekend hebben bij het grote Nuclear Blast Records. Opgericht in 2005 door tieners, Jan-Ole Lamberti en Volker Dieken, ook zij hebben te maken gekregen met vele wisselingen en ups en downs door de jaren heen. De naam Nailed To Obscurity hebben ze geleend van een Hate Eternal nummer afkomstig van hun Conquering The Throne album.

Hun eerste album is afkomstig uit 2007 (Abyss) welke ze op een onafhankelijk label hebben uitgebracht. Hierna bleef het weer een tijdje stil, totdat ze in 2013 met Opaque en in 2017 met King Delusion kwamen, beide via Apostacy Records uitgebracht. Met het schrijven van Black Frost zijn ze anderhalf jaar geleden begonnen, meestal in de weekenden. De basis van de meeste nummers wordt gedaan door Jan-Ole en Volker, waarbij de rest ook bijdraagt aan de arrangementen.

Qua tekst en thema volgt Black Frost Ennenga's fascinatie voor strijd en zelfbeheersing. De albumtitel werd geplukt uit een concept geïnspireerd op zeevaarders-terminologie. Op zee kunnen schepen overbelast raken door Black Frost, een fenomeen waarbij mist of regen bevriest de bovenbouw van masten waardoor schepen uit balans raken. Ongebalanceerde schepen kapseizen gemakkelijk. Ennenga heeft dit concept ter harte genomen door het toe te passen op mensen, die moeite hebben om angst of woede onder controle te houden. Het idee is een waarschuwend verhaal voor ons allemaal om de ‘Black Frost’ onze geest niet te overbelasten.

Muzikaal gezien is Nailed To Obscurity wel in hetzelfde straatje te passen als het wat ruigere werk van Opeth. Melodieuze death metal met een doomy, donker randje. Zeven nummers en zevenenveertig minuten lang word je luisterend oor aangenaam verblijd door atmosferische, fluisterende passages gevolgd door woeste uitbarstingen met zware grunts.

Ik was en blijf aangenaam verrast door deze band en dit album. Ik ben blij dat het dit jaar is uitgebracht (11-01-2019) en Black Frost zal dan ook zeker in mijn jaarlijst verschijnen. Liefhebbers van Opeth moeten zeker eens gaan luisteren.

Raimund Ennenga - zang

Jan-Ole Lamberti - gitaar

Volker Dieken - gitaar

Carsten Schorn - basgitaar

Jann Hillrichs - drums