Loading...

Sacred Reich - Awakening

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-07-2019

Tracklist

1. Awakening
2. Divide & Conquer
3. Salvation
4. Manifest Reality
5. Killing Machine
6. Death Valley
7. Revolution
8. Something to Believe

Make America thrash again!

De laatste tien, twaalf jaar heb ik met regelmaat genoten van optredens die Sacred Reich in Nederland deed. Terend op materiaal van eind jaren '80, begin jaren '90 waren de optredens letterlijk een feest der herkenning. Ik volgde de band al vanaf debuutalbum Ignorance uit 1987; maar de populariteit van de band in Nederland is toch vooral ontstaan tijdens Dynamo Open Air 1989, waarna Surf Nicaragua (titelnummer van een haastig in elkaar geknutselde EP, opgevolgd door een nog haastiger in elkaar geflanste live-EP) bijna zoiets als een soort cult-hit werd. Ik zie nog de verbaasde gezichten van de toen nog jonge muzikanten voor me, bizar als ze het vonden dat een veld vol metalheads in Europa helemaal uit z'n plaat ging op hun muziek. Sacred Reich hield het in het veranderende muziekklimaat nog de hele jaren '90 vol, maar wierp uiteindelijk de handdoek in het jaar 2000.

Vanaf 2006 kwamen de heren weer regelmatig bij elkaar voor optredens, gelukkig ook "verplicht" in Nederland, waarbij de band steevast razend enthousiast ontvangen werd. Gedurende die jaren was band-spreekbuis Phil Rind in interviews echter altijd zeer duidelijk en consequent: het live spelen vonden de muzikanten geweldig - samen met de aanwezige gezinnen was het eerder een soort vakantie - maar een nieuwe plaat zou er echt, echt, echt nooit meer komen. Ach, niets zo veranderlijk als een groepje ouder wordende metal-muzikanten. En dus heeft Phil alsnog de broodnodige inspiratie opgedaan, en heeft de band dit voorjaar een paar maanden in de studio doorgebracht voor de opnames van een splinternieuw album. Die zijn inmiddels afgerond, zodat volgende maand Awakening kan gaan verschijnen.

Met acht titels en een speelduur van ruim 31 minuten houdt Sacred Reich vast aan hun speelduur van de klassieke langspeelplaat. Er had nog wel wat bij gekund, maar de eerder verschenen single Don't Do It Donny - aangekondigd als voorbode voor het nieuwe album - staat er vreemd genoeg niet op. En dan blijft het toch wat mager qua omvang van het materiaal; dat daarmee gelijke tred houdt met de al even duidelijk in omvang afnemende Phil Rind, bedenk ik me met een knipoog. Kwaliteit boven kwantiteit dan maar? Ik denk wel dat dat geldt voor de 'oude' fans die reikhalzend naar nieuw materiaal hebben uitgekeken. Die zullen dan ook niet teleurgesteld worden, want Sacred Reich klinkt - in een deels gereviseerde bezetting - vooral vertrouwd als zichzelf. De "nieuwe" drummer Dave McClain maakt natuurlijk al eerder deel uit van deze band, maar het is vooral de jonge (hij is bijna 23) nieuwkomer op gitaar, Joey Radziwill, die de band meer mogelijkheden geeft.

Variërend van groovende midtempo thrash, via klassieke heavy metal-invloeden met fraaie gedubbelde gitaar-melodieën (Salvation), tot aan de van de band bekende snelle thrash-uitbarstingen en crossover-impulsen; Sacred Reich laat niks liggen om de luisteraar te plezieren. Afwisseling is zoals altijd bij deze band troef. Luister bijvoorbeeld maar eens naar Manifest Reality: zo'n lekker zwaar, meeslepend intro, gecombineerd met vlotte, tijdloze thrash; en een vette gitaarsolo. Daarbij vind ik het wel grappig / opvallend dat de bijbehorende video een beetje doet denken aan Tool; maar dat even terzijde.

Ook bekend zijn de maatschappijkritische teksten, die de agressie van de muziek duidelijk onderstreept. Toch wil de band vooral positivisme en hoop uitstralen, getuige Revolution en de opvallend optimistische afsluiter met de veelzeggende titel Something To Believe. Sacred Reich lijkt in muzikaal opzicht met Awakening naadloos de aansluiting te willen zoeken met de periode waarin ze succesvol waren. Ik denk dan ook dat veel fans uit die tijd dit nieuwe album in de armen zullen sluiten. De aanstaande optredens moeten dan de rest doen; volgens mij is juist dat Sacred Reich wel toevertrouwd!

Phil Rind - Bass, Vocals

Wiley Arnett - Guitars

Dave McClain - Drums

Joey Radziwill - Guitars