Loading...

71TonMan - War Is Peace // Peace Is Slavery

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-07-2021

Tracklist

01. War Is Peace
02. Peace Is Slavery
03. Ignorance Is Strength

71TonMan is een gezelschap uit Polen, al actief sinds 2011, en heeft al twee langspelers uit. Toch had ik nog nooit van dit zware gezelschap gehoord. De kennismaking komt nu alsnog, door middel van een drie tracks tellende EP, die als titel twee van de songtitels meekrijgt: War Is Peace // Peace Is Slavery.

Zoals de naam al doet vermoeden, is 71TonMan leverancier van aardschokkend zware muziek, die te benoemen valt als een mix van slome death, doom en sludge metal. Behoorlijk wazig en toch dik, laag en traag, zoals ze zelf zeggen. Ik ga dat niet tegenspreken. Moddervette riffs, een diep basgitaargeluid, sludgy trommels en grommende zang vormen een muur van geluid, zo stevig dat je er met gemak tegen aan kan leunen.

Met de eerste minuten van War Is Peace heeft 71TonMan me meteen goed beet. Dit soort trage, logge doom gaat er bij mij wel in. Repeterend trommelwerk, enorm lompe riffs en onheilspellend klinkende, bij vlagen diep rochelende vocalen, die laatste afgewisseld met post-hardcore geschreeuw. Zo heel af en toe is er zelfs een melodieuze gitaarlead die de aandacht even voor zich opeist. Goed gedaan hoor! Na deze redelijk relaxte doom-track gooit Peace Is Slavery het toch meer over de sludge en /of post-boeg. Vooral de meer verwrongen gitaren en de agressieve, naar hardcore neigende zang, hebben met doom weinig meer te maken. Al klinkt ook dit nummer echt super-lomp!

Aan de twee titelsongs is als derde nog Ignorance Is Strength toegevoegd, een donker stuk dat vooral bestaat uit ambient klanken. Of anders gezegd: wind-achtige geluiden met een af en toe opdoemende onheilspellende vertelstem. Atmosferisch sterk, maar als compositie niet het meest uitdagend. Al met al toch een hele fijne kennismaking!

KK - Vocals

TG - Guitars

MZ - Guitars

JW - Bass

JJ - Drums