Warkings - Armageddon

- Warkings [AT]
- Armageddon
- 04-07-2025
- Napalm Records [AT]
- Heavy / power metal
Tracklist
01. To Lindisfarne
02. Armageddon
03. Genghis Khan (ft. Orden Ogan)
04. Kingdom Come
05. Morgana's Incantation
06. Circle of Witches
07. Kings of Ragnarök
08. Call to Arms
09. Troops of Immortality
10. Nightfall
11. Hangmen's Night (ft. Dominum)
12. Varangoi
13. Here Comes the Rain
14. Stahl auf Stahl (ft. Subway to Sally)
De eeuwigheid doorbrengen in de rijken van de goden is de ultieme eer voor alle dappere en moedige strijders. Odin zelf selecteert de krijgers die het waard zijn om zijn zalen te betreden. En dus hadden deze vier oorlogshelden een zeer onwaarschijnlijke ontmoeting: een Romeinse tribune, een wilde Noordse krijger, een vastberaden kruisvaarder en een dodelijke Spartaan. Onder de noemer Warkings werd pure en onvervalste metal hun religie, en verspreidden ze dus de ware verhalen van hun strijd tegen de mensheid.
Armageddon is het vijfde album van Warkings, en is een reis langs enkele van de meest cruciale veroveringen uit de geschiedenis: momenten waarop krijgers standhielden, rijken instortten en de wereld voorgoed veranderde. Na het instrumentale intro To Lindisfarne vertelt het titelnummer het verhaal van de Vikingaanval op het klooster van Lindisfarne in 793. De Engelse kust was weerloos tegen de binnenvallende horden, die brand stichtten, plunderden en niemand op hun pad spaarden. Voor de monniken voelde het als het einde van de wereld - een genadeloze straf van God. Dit brute moment in de geschiedenis wordt tot leven gebracht door een donderende geluidsstorm die luisteraars onderdompelt in de angst van het gedoemde klooster.
Genghis Khan vertelt over de onstuitbare krijgers van de Mongoolse heerser, die met verbazingwekkende snelheid en precisie uitgestrekte gebieden veroverden. Ze zagen zichzelf niet als louter indringers, maar als grote krijgers, gebonden door loyaliteit en discipline, onwrikbaar in de visie van hun leider terwijl ze onbevreesd de strijd introkken. Om deze saga tot leven te brengen, bundelen de Warkings hun krachten met hun bondgenoten Orden Ogan, wiens gecombineerde energie het lied transformeert tot een episch mars-lied dat net als de Mongoolse horden over het land raast en niets dan verwoesting achterlaat.
Maar niet alle krijgers werden met roem beloond. Hangman's Night vertelt het tragische verhaal van vrijdag 13 oktober 1307, toen koning Filips IV van Frankrijk de arrestatie van de Tempeliers beval. Ooit machtige krijgers van het Heilige Land, werden ze nu gebrandmerkt als ketters en verraders. Gevangen en wachtend op hun executie klampten sommigen zich vast aan de hoop op redding, terwijl anderen zich voorbereidden op hun laatste strijd, vastbesloten om hun geloof nooit af te zweren. Met griezelige melodieën en opzwepende ritmes versterken Dominums Dr. Dead en zijn ondode leger de spookachtige sfeer van de kerkers en leggen ze de wanhoop en het verzet van de gedoemde Tempeliers vast.
Het album bereikt halverwege zijn eerste climax met Kings Of Ragnarök, een nummer dat de ultieme strijd uit de Noorse mythologie beschrijft. Goden en monsters botsen in een laatste, catastrofale oorlog voordat de wereld door chaos wordt verteerd. Toch is dit nummer meer dan een hervertelling van oude mythen: het roept de fans op zich te verenigen om, als waren zij zelf de krijgers, op te staan in het aangezicht van de apocalyps, klaar voor de laatste strijd wanneer de Midgardslang opstaat en de Fenriswolf huilt.
Ik vind eerlijk gezegd niet alle tracks hier even sterk; niet vreemd, want het zijn er maar liefst veertien (verdeeld over veertig minuten speelduur). Zolang er stevig gemusiceerd wordt, en het tempo er lekker in zit kan ik prima naar Warkings luisteren. Maar neem een nummer als Kingdom Come, dat is me te gezapig, te slapjes. Leg dat eens naast een opgefokt nummer als Circle Of Witches, en het verschil lijkt me duidelijk. Ik veronderstel dat het concept van Warkings inmiddels bekend is. Fans kunnen Armageddon blindelings binnenharken, er gebeurt hier echt niks verrassends of spannends. Laat dat meteen ook het nadeel zijn van een act als deze. Degelijkheid troef, avontuur nihil.
The Tribune - Vocals
The Crusader - Guitar
The Viking - Bass
The Spartan - Drums
Morgana le Fay - Vocals