Loading...

Nevaria - Finally Free

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 09-12-2019

Tracklist

01. Life
02. Finally Free
03. Wind
04. Raise Your Fist
05. Leaving You
06. Drowning
07. No Mercy
08. Black & White
09. Control
10. Deserve Honesty
11. Anyway

Nevaria is een nieuwe symfonische, melodieuze metalband uit Duitsland. Meest in het oog springende lid van dit gezelschap is zangeres Tanja Schneider (voorheen Tanja Maul, of Svenja Mills) die we kennen van diverse andere bands, waaronder Dawn Of Destiny; de rest van de bandleden zijn me verder onbekend. Finally Free is het debuutalbum.

En om maar meteen met de deur in huis te vallen: het is een zeer verdienstelijk debuut. Het genre zit uiteraard al overvol, maar ik vind Nevaria zeker niet slechter dan veel collega-bands. Hierbij vind ik twee zaken van belang. De kwaliteit van dit soort metal valt of staat vaak met die van de zang; ik kan je zeggen: met de vocale capaciteiten van de zangeres van dienst alhier is werkelijk helemaal niks mis. Ten tweede vind ik het een verademing dat Nevaria niet doorschiet in de bombast van het symfonische aspect. Natuurlijk zijn toetsenwerk en symfonische arrangementen volop aanwezig, maar altijd in verhouding tot het totaalplaatje.

Daarnaast biedt Nevaria op Finally Free ook aardig wat afwisseling. Het album begint sterk met de twee tracks die al als video te zien waren: Life en titelnummer Finally Free; dit zijn wel twee nummers waardoor je zin krijgt in het album. Daarna wordt er wat ingetogener vervolgd met Wind, waarin zowel de muzikanten als zangeres Tanja uitstekend voor de dag komen. Met bijna zeven minuten misschien net wat te lang, maar toch niet slecht. Met Raise Your Fist volgt dan het hardste en meest opzwepende nummer van het album, waarmee de band me positief verrast. Lekker hoor.

Daarna moet het vijftal blijkbaar weer even op adem komen, met Leaving You worden de teugels weer gevierd. Hoewel langzaam is het zeker geen gezapig nummer, de power blijft behouden. Gaandeweg het album zal blijken dat dit zo'n beetje de basis-aanpak van Nevaria is: ondanks een zeer catchy aanpak blijft de muziek altijd een zekere kracht uitstralen. Alleen Control vind ik zelf wel erg flauw. Ook vind ik het niet zo sterk dat naar het einde van het album toe zo'n beetje elke track met pianospel begint. Gelukkig afsluiter Anyway dan weer niet, extra prettig is dat het album er behoorlijk met een knallend nummer uit gaat. Daar was ik na een paar minder spannende tracks wel even bang voor.

Vooral het eerste gedeelte van het album komt Nevaria sterk voor de dag wat mij betreft. Gaandeweg doen zich wel wat wegzak-momentjes voor, maar over de gehele linie gezien scoort Finally Free een dikke voldoende vind ik. Of de band een topper gaat worden in het genre lijkt me lastig te voorspellen, gezien het enorme aanbod. Maar een eigen plek verdient Nevaria zeker.

Tanja Schneider - zang

Markus Spiethaler - toetsen, zang

Kim Wölfel - gitaar

Kevin Deese - basgitaar

Alexander Dahlen - drums