Loading...

Dawn Of Disease - Procession of Ghosts

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 27-12-2019

Tracklist

01. Lapsarian
02. Procession of Ghosts
03. May the Waves Take Me
04. Shrine
05. Where the Clouds Reach the Ground
06. As Heaven Shatters
07. Autumn Days
08. Apotropaic
09. In Death We Blast [Bonus]
10. Hypnosis [Bonus]

Het Duitse Dawn Of Disease gold een aantal jaren als de zoveelste op Zweedse leest geschoeide death metalband. Weliswaar al van origine geen volgeling van het herkenbare zagende gitaargeluid, stortte de band zich op de laatste albums steeds nadrukkelijker op die andere Zweedse trend-door-de-jaren-heen: de melodeath zoals we die kennen uit de Göteborgse school.

Melodie en pakkendheid zijn dan ook geen vieze woorden in de wereld van Dawn Of Disease, en dat laten ze op hun vijfde langspeler Procession of Ghosts meer dan ooit tevoren tot uiting komen. Desalniettemin zijn ook snelheid, agressie, en een gedoseerde rauwheid nog altijd aanwezig. Het lijkt er op dat de band, na een zoektocht die een paar albums heeft geduurd, nu definitief z'n geluid gevonden heeft.

Het is een geluid dat dicht aan schuurt tegen dat van bands die zich bewezen hebben in het genre, ik moet zelf bij vlagen in elk geval onmiskenbaar denken aan vooral Amon Amarth, maar bijvoorbeeld ook aan Arch Enemy. Vooral wanneer in langere tracks een dosis epiek de kop opsteekt (Where the Clouds Reach the Ground, Autumn Days) raakt de band wat mij betreft wel erg aan niveautje cheesy. Meeslepende melodieën voeren hier de boventoon, en gaan wat mij betreft ten koste van power. De toegevoegde twinkelingen van keyboards doen daarin ook weinig goeds wat mij betreft. Daarentegen laten de Duitsers horen met nummers als titeltrack Procession of Ghosts, Shrine en As Heaven Shatters dat ze nog wel degelijk weten hoe er lekker ruig geragd en gebeukt mag worden.

Laten we het er maar op houden dat Dawn Of Disease de diversiteit van de melodieuze death metal nog aan het ontdekken is. Pluspunt vind ik dat daardoor lekker veel afwisseling ontstaat, en de band niet al te voorspelbaar uit de hoek komt. Ik denk dat de liefhebber van toegankelijke en licht-epische death metal zeer goed uit de voeten zal kunnen met Procession Of Ghosts. Van mij krijgt de band het voordeel van de twijfel.

Tomasz Wisniewski - Vocals

Mathias Blässe - Drums

Lukas Kerk - Guitars

Oliver Kirchner - Guitars

Christian Wösten - Bass