Loading...

Amberian Dawn - Looking For You

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-02-2020

Tracklist

01. United
02. Eternal Fire Burning
03. Looking For You
04. Two Blades
05. Symphony Nr.1 Part 3 - Awakening
06. Go For A Ride
07. Butterfly
08. Universe
09. Lay All Your Love On Me [Abba cover]
10. Au Revoir
11. Cherish My Memory (Remastered) [Bonus]

"Melodic Abba-metal from Finland"

Dat is pas een binnenkomer om jezelf te introduceren wanner je als metalband serieus genomen wil worden. Of nee, daar gaat het toch niet om, want de band in kwestie, Amberian Dawn, heeft schijt aan genres en hokjes. Hun muziek heeft de afgelopen jaren en albums dan ook wel een subtiele gedaanteverwisseling doorstaan. Collega Linda was goed te spreken over de meest recente vier albums (verschenen in de periode 2013-2017) maar de hierboven genoemde aankondiging maakte me zo nieuwsgierig dat ik zelf wilde gaan luisteren. Ik ben vooral benieuwd of (de muziek van) Amberian Dawn voor mij net zo'n guilty pleasure zou kunnen zijn als dat Abba dat is.

Amberian Dawn navigeert richting een nieuwe stijl, die nog melodischer is, keyboard-gestuurd en niet alleen een verfijnde symbiose, maar zelfs een volledig eigen stijl: "Melodic Abba-Metal from Finland". Met hun nieuwe album Looking For You willen ze bewijzen dat Abba en metal elkaar niet hoeven uit te sluiten. Daarom werkte bandopperhoofd en componist Tuomas Seppälä voor dit album nauw samen met het legendarische Abba-lid Benny Andersson zelf, als ook met de Finse kunstenaar (en ook toetsenist) Sebastian ‘Kebu’ Teir om het perfecte geluid te creëren om pop en metal te matchen in een perfecte symbiose.

Om er naar aanleiding van die laatste zin maar meteen een eerste conclusie uit te gooien: met dat metal-gehalte valt het hier vies tegen. Verwacht geen heavy riffs of ander ruig gitaarwerk, wel vrij cleane solo's, maar vooral lichtvoetige melodietjes die zich onherroepelijk in je hersenpan nestelen. Speels, poppy, toegankelijk, bij vlagen vrolijk; allemaal termen die met elkaar gemeen hebben dat ik ze nooit gebruik in mijn reviews. En toch, ik kan er niet omheen, het heeft iets. Een x-factor, iets ongrijpbaars. Of is dat nou juist de kunst van het schrijven van onverwoestbaar pakkende liedjes, ongeacht de muzikale insteek.

Blije uptempo stampertjes, aanstekelijke deuntjes, volgepropt met keyboard-riedels, en voorzien van de prima zang van Capri, vormen dan ook het gros van het materiaal. Ironisch genoeg is de Abba-cover Lay All Your Love On Me hier dus eigenlijk het meest overbodige nummer, het album staat immers al vol met Abba-muziek. Deze vergelijking met het origineel pakt dan ook niet uit in het voordeel van Amberian Dawn. Ik geef dan ook de voorkeur aan het oorspronkelijke werk van het Zweedse kwartet. Er is een nadrukkelijk afwijkende track (tegelijk uitschieter) op het album te horen: Symphony Nr.1 Part 3 - Awakening (met gastbijdrage van Fabio Lione) laat horen dat deze band nog steeds kan overtuigen met dramatiek en bombast, en in staat is tot het schrijven van een spannend epos.

Mijn conclusie is dan ook dat Looking For You vleesch nog visch is. Of tussen wal en schip valt. Ik hoor veel liever Abba dan Amberian Dawn, en met metal heeft deze muziek niet al te veel van doen. Project mislukt dus zou je kunnen zeggen. En toch krijg ik die aanstekelijke klere-deuntjes maar niet uit m'n hoofd ....

Tuomas Seppälä - Keyboards, guitars

Päivi Virkkunen "Capri" - Vocals

Emil Pohjalainen - Guitars

Jukka Hoffrén - Bass

Joonas Pykälä-aho - Drums