Loading...

Itus - Primordial

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-04-2020

Tracklist

01. Cloud Reader
02. Question Everything
03. Primordial
04. This Can't Be
05. The Chaplain

Toronto's Itus is de nieuwste Canadese (psychedelische) doomband met zware, broeierige en hallucinerende tonen vermengd met op horror geïnspireerde geluiden. Ze zijn hard aan het zwoegen geweest voor hun debuut-EP Primordial die op 13 maart 2020 verscheen. Primordial is de eerste van twee EP's die zal uitmonden in een volledig album, waarschijnlijk in 2021 als alles goed gaat. De twee leden maakten deel uit van de death metal-scene van Ontario voordat ze deze band begonnen. Je kunt duidelijk terug horen dat ze deze wortels toch niet zijn vergeten.

De band wordt aangeraden voor fans van Electric Wizard en Conan, al haal ik er zelf nog wel meer invloeden uit. Het debuut van dit doom-duo is wat mij betreft een mengelmoesje van een aantal verschillende genres. Hoewel 'slechts' een EP van 21 minuten, komt er aardig wat afwisseling voorbij. Het ene moment heb je de psychedelische rock van een Hawkwind, vervolgens wordt je getrakteerd op distortion-gedreven Kyuss- of Queens Of The Stone Age-grooves (of andere Palm Desert-bewoners) uit de traditionele stoner. Maar in mijn beleving heeft de muziek overwegend een sludgy vibe (Question Everything).

In opener Cloud Reader laat zanger Reinier Vandenbosch gaandeweg de ruige, agressieve kant van zijn stem horen, die hier goed past. Daarnaast kan hij ook meer ingetogen zingen (zoals het begin heel even laat horen), op die momenten krijgt de muziek een wat meer serene sfeer mee. Verder overheerst de boosaardige atmosfeer natuurlijk, want Itus brengt bij vlagen behoorlijk onheilspellende muziek. Juist die - zowel vocale als muzikale - afwisseling vind ik hier zeker een pluspunt.

Met The Chaplain als meest duistere, maar ook vervreemdende slotakkoord heeft Itus met Primordial een kort maar wel zeer krachtig werkstukje afgeleverd. De voor het genre korte, compacte tracks zitten goed in elkaar, zonder overbodige poespas, maar direct en recht voor z'n raap. Dit is met recht HEAVY muziek, waar met name liefhebbers van doom en sludge 'plezier' aan gaan beleven!

Brandon Lucking - gitaren

Reinier Vandenbosch - zang

Jackson Ward - drums