Loading...

Burning Witches - Dance With The Devil

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-04-2020

Tracklist

01. The Incantation
02. Lucid Nightmare
03. Dance With The Devil
04. Wings Of Steel
05. Six Feet Underground
06. Black Magic
07. Sea Of Lies
08. The Sisters Of Fate
09. Necronomicon
10. The Final Fight
11. Threefold Return
12. Battle Hymn [Manowar cover]

Het van oorsprong Zwitserse Burning Witches (opgericht in 2015) is inmiddels een Zwitsers-Nederlandse samenwerking. In 2018 versterkte Sonia Nusselder (Ursinne, Ecocide, Sepiroth, Shade of Hatred) de band, terwijl ook Simone van Straten (Sisters Of Suffocation) even deel uitmaakte van het all-female gezelschap. Vorig jaar stapte frontdame Seraina Telli op, waarna Laura Guldemond (Shadowrise, Robby Valentine) het overgebleven toverstokje bij de brandende heksen overnam. Na eerst wat ouder materiaal gerecycled te hebben en de single Wings Of Steel te hebben uitgemolken, komen Nuclear Blast en Burning Witches begin 2020 met een nieuw album: Dance With The Devil.

Dat het hier om een vijftal dames gaat is in muzikaal opzicht verder totaal niet relevant; ik vind het wel een pluspunt dat de old school heavy metal voorzien is van cleane hoge zang, precies zo'n stem die van oudsher precies bij deze muziek past. Er wordt volop gegaloppeerd in de ritmes, de riffs zijn eenvoudig maar aanstekelijk, en er wordt voornamelijk in het middentempo gemusiceerd. Laura Guldemond heeft al bij Shadowrise laten horen een arsenaal aan zangstemmen in huis te hebben - van hoge uithalen tot stevig geschreeuw - en haar vocale capaciteiten blijken prima bij deze muziek te passen.

Na intro The Incantation (tja, het blijven heksen natuurlijk) mag het feest der herkenning dan gaan losbarsten. Want dat is wat deze band te bieden heeft: pure, klassieke heavy metal uit het boekje. Maar dan wel vlekkeloos, en gelukkig in een zeer moderne sound, uitgevoerd. Van stevig stamp- en beukwerk (titelnummer Dance With the Devil, Six Feet Underground) tot snelheidsduivels (Wings Of Steel, Sea Of Lies) afgewisseld met spierballen-epische passages, Burning Witches beheerst het allemaal tot in de puntjes. Ook de verplichte ballad mag natuurlijk niet ontbreken, Black Magic voorziet in deze behoefte.

Behalve aan (vooral) Judas Priest en de NWOBHM doet de potige metal van Burning Witches me bij vlagen ook wel wat denken aan Queensryche en Crimson Glory; en echt niet alleen vanwege de zang. Een beetje US metal zit er qua invloeden ook wel in heb ik het idee. Met een pluspunt voor de flitsende solo's van Sonia heb ik echt niks te klagen over Dance With The Devil. Of het zou de Manowar cover Battle Hymn moeten zijn, waarop Ross The Boss en Mike Lepond nog even mee komen doen. Dat is nou eenmaal niet mijn favoriete band, en de cover op zich vind ik niks toevoegen.

Hoe dan ook vind ik het eerbetoon van deze band aan de klassieke heavy metal authentiek en welgemeend overkomen. Qua composities (de nekspieren blijven lekker bezig) als ook technische vaardigheden hebben de dames het hier wat mij betreft prima voor elkaar!

Jeanine Grob - Bass

Lala Frischknecht - Drums

Romana Kalkuhl - Guitars

Sonia Nusselder - Guitars

Laura Guldemond - Vocals