Loading...

Decaying - Shells Will Fall

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 09-07-2020

Tracklist

01. Shells Will Fall
02. Into The Straits
03. Break The Stalemate
04. Frontier
05. Scattered Remains
06. Carnage
07. Submerged
08. No Return

Voor de Finse (doom) death metalband Decaying heb ik al jaren een zwak; lees de besprekingen van diverse voorgaande releases er maar op na. Ook op het nieuwe album Shells Will Fall zal ik ongetwijfeld weer genoeg van mijn gading tegen gaan komen. Ten tijde van voorganger To Cross The Line had ik het gevoel dat ik een verzadigingspunt had bereikt met betrekking tot deze band, waarbij ik ook Decaying van enige gemakzucht betichtte; al dan niet terecht. Evengoed ga ik vol frisse moed en met open vizier de uitdaging met Shells Will Fall aan.

Al sinds het debuut Encirclement heeft de band de wens om een volledig album te maken dat zich in thematisch en atmosferisch opzicht helemaal en uitsluitend richt op de Eerste Wereldoorlog. Eindelijk kwamen de riffs en de teksten als het ware samen, waarop het artwork van Roberto Toderico volledig aan bleek te sluiten. Het plaatje kon nu compleet worden gemaakt.

Ik denk dat deze nieuweling het meest agressieve Decaying-album tot nu toe is. Zoals ik op de voorgangers - eigenlijk al sinds The Last Days Of War van 2013 - al constateerde zijn de pure doom-elementen nog maar mondjesmaat aanwezig, maar meer dan ooit focust het Finse kwartet zich op het verpletterende en meedogenloze midden-tempo. Acht nummers van pure old school death metal, zonder compromissen. Van dreigend sloom tot opzwepende bijna-blasts, Decaying heeft de ervaring om van die schijnbare uitersten een vooral groovend maar toch ook onheilspellend geheel te smeden.

Aan onbekend terrein wagen de muzikanten zich niet, de platgetreden paden passen hen beter. Vergelijkingen met bijvoorbeeld Bolt Thrower, Asphyx, Hail Of Bullets liggen voor de hand, daarnaast zijn er raakvlakken te bedenken met veel bands uit de Zweedse scene, van zowel vroeger als nu. Decaying blijft stijlvast, maar weet binnen dit stramien in de diverse tracks voldoende variatie te bieden.

Voor mij is de verrassing er inmiddels wel af, maar dat belet me niet om Decaying te blijven volgen. Nummers als Shells Will Fall, Frontier en afsluiter No Return blijven een onweerstaanbare aantrekkingskracht op me uitoefenen. Wie z'n death metal graag lomp en afwisselend traag en groovend heeft, mag ook Shells Will Fall niet aan zich voorbij laten gaan.

Matias Nastolin - Guitars, Vocals

Henri Hirvonen - Guitars

Sebastian Bergman - Bass

Olli Törrönen - Drums