Loading...

Guardian Of Lightning - Cosmos Tree

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-07-2020

Tracklist

01. Intro
02. Cosmos Tree
03. Raise Your Sword
04. Sound of Thunder
05. Aligned With the Stars
06. Follow Your Silver Shine
07. Inside of Us
08. Another Place
09. Be Like the Moon

Ik word wel eens een beetje flauw van de pogingen van een band, promotor of label om muziek aan te kondigen als zo iets eigens of unieks dat het een nieuwe, geheel eigen term verdient. Zo zou de Braziliaanse band Guardian Of Lightning 'thunder metal' spelen. Dit omdat de basgitaar zo'n voorname rol speelt en eigenlijk de rol van de leadgitaar op zich neemt. Nou ja, zoals wel vaker valt dit allemaal reuze mee, zoals blijkt na beluistering.

Cosmos Tree is het debuutalbum van een band die ik nog niet kende. Wat ik wel voor Guardian Of Lightning vind spreken is dat de band alsnog niet gemakkelijk in een hokje te stoppen is. Ik hoor invloeden van zowel klassieke heavy rock als metal, daarnaast wat stoner (Another Place), maar ook blues (Follow Your Silver Shine). De basgitaar is met z'n vrijwel constant ronkende gebuzz inderdaad prominent aanwezig, maar eist niet echt de hoofdrol op binnen het totaalplaatje. Het klinkt inderdaad 'anders' maar ik krijg op geen enkel moment de indruk dat de muziek van dit Braziliaanse powertrio nou echt alleen daar om draait.

Het eindresultaat zou ik zelf omschrijven als een ronkende, groovende wisselwerking tussen klassieke rock en metal, met de nadruk op de aantrekkingskracht van het meeslepende, pakkende aspect van de van nature swingende bas-snaren. Daarmee zou je de muziek ook wat meer in de stoner-hoek kunnen duwen, ik denk dan ook dat liefhebbers daarvan prima met Guardian of Lightning uit de voeten zouden kunnen. Ik kan zelf ook prima naar Cosmos Tree luisteren. Het dikke half uur dat het album duurt is ook lang genoeg, want de acht korte, compacte tracks (plus intro) laten uiteindelijk niet heel veel variatie of verrassingen horen.

Vanwege de schuurpapieren vocalen en de wat rauwige aanpak komt zo heel af en toe ook wel een Motörhead-vibe bovendrijven (Raise Your Sword bijvoorbeeld). De muziek van het Braziliaanse trio is echter overwegend aan de wat tragere kant, en heeft zeker niet dat opzwepende karakter. Eerder zet het Braziliaanse trio in op een laid-back sfeertje. De wat sobere productie leent er zich daarnaast ook niet echt voor om hersenloos uit je dak te gaan, het geluid had wat mij betreft wel wat knallender gemogen. Dat geldt ook voor de tracks, waarvan er eigenlijk geen enkele echt spettert; laat staan dat er sprake is van een uitschieter. Vlak maar degelijk is dan ook mijn conclusie.

Iron King - Bass Guitar

Marco Fino - Vocals, Guitar

Lord Drum - Drums