Loading...

Asphyx - Crush The Cenotaph

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 22-08-2020

Tracklist

1. Crush the Cenotaph
2. Rite of Shades
3. Abomination Echoes
4. Thoughts of an Atheist

Een heruitgave van Crush The Cenotaph, had ik die eind vorig jaar ook al niet besproken? Nou verdient Asphyx wat mij betreft alle aandacht, maar ik wil toch wel even weten hoe dit zit. Gelukkig komt de aap snel uit de mouw: de genoemde release betrof een heruitgave van de EP uit 1992; Xtreem voorziet in een heruitgave van de oorspronkelijke demo uit 1989. Beschouw dit schrijfseltje dus vooral niet als een bespreking van het (interessante) materiaal, maar eerder als het gegeven dat deze release beschikbaar is.

Deze officiële heruitgave legt namelijk de nadruk op het verschijnen op 10" vinyl, alleen verkrijgbaar via de Xtreem Music mailorder. Inclusief bijzonder geprint logo op de B-kant, liner notes, de twee originele demo-covers, foto's, flyers, showposters moet dit wel een hebbedingetje zijn voor de liefhebber. Het vinyl is verkrijgbaar in verschillende splatter-uitvoeringen, ook is een speciaal bedrukt t-shirt beschikbaar.

Het bijzondere aan deze oudere opnamen is dat hierop het kenmerkende stemgeluid van Martin van Drunen niet te horen is. Hij maakte in die vroegere jaren maar heel kort deel uit van de band (1990-1992) en deed de oorspronkelijke bassist, zanger en tekstschrijver Theo Loomans (in 1998 jammerlijk overleden tijdens een noodlottig ongeval) al snel naar de achtergrond verdringen. Ik vind het juist wel interessant om de 'klassieke' Asphyx in deze setting te horen. En uiteindelijk blijkt het verschil tussen beide frontmannen binnen het totaalplaatje niet eens zo groot.

En ja, het klinkt allemaal wat primitief, maar hier is toch de basis gelegd voor een van Neerlands meest aansprekende (doom) death metalbands. Rauw, ruig, en toch met veel gevoel voor atmosfeer. Asphyx zou vlak daarna met The Rack een ijkpunt (met terugwerkende kracht natuurlijk) binnen de vaderlandse extreme scene bereiken. Deze demo blijkt daarin - met evenveel terugwerkende kracht - een voorbode te zijn geweest.

Theo Loomans - Vocals, Bass

Tony Brookhuis - Guitars

Eric Daniels - Guitars

Bob Bagchus - Drums