Loading...

Burial Remains - Spawn of Chaos

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-10-2020

Tracklist

01. As Darkness Shall Reign
02. Where Death Begins
03. At Dawn Came The Shadows
04. Slaves To The Cult
05. Spear Of Destiny
06. Spawn Of Chaos
07. Swallowed By Sulphur
08. Legions Of Death
09. Tortured Souls [Slaughter cover]

Een dik jaar geleden was ik verrast en vervolgens enthousiast over de plotse, onverwachte verschijning van Burial Remains en hun eerste album Trinity of Deception. Ruim een maand geleden verscheen de opvolger: Spawn Of Chaos. Zoals wel vaker loop ik een beetje achter, maar benieuwd ben (was eigenlijk) ik zeker.

Never change a winning team geldt ook grotendeels voor Burial Remains. Brulboei Sven Groß blijkt niet meer van de partij, maar de basis van de onheilige drie-eenheid Boonstra-de Vries-Yntema blijkt onaantastbaar. De Vries neemt tegenwoordig ook de vocalen voor z'n rekening, terwijl Henk Zinger - nee, dat is hij dus niet, hahaha - als 'nieuwe' bassist is toegetreden. Naast al het werk dat de bandleden zelf in het opnameproces hebben gestopt was opnieuw Jonny Pettersson verantwoordelijk voor mix en master.

Direct - nou ja, bijna dan, na de eerste paar trommelslagen - van het begin van As Darkness Shall Reign horen we dat vertrouwd zagende en knarsende gitaargeluid de hoofdrol voor zich opeisen. Dat is toch grotendeels waar het hier om draait. De vergelijking met het Rogga Johansson-geluid blijft onverminderd van kracht, zie dat gerust als een aanbeveling! Wanneer je liefhebber bent van die authentieke Zweedse old school death metal-sound met dat smerige crust-randje zit je hier helemaal gebakken. Beukend, sleurend en groovend werkt Burial Remains zich gedurende zo'n 39 minuten een slag in de rondte om de luisteraar te plezieren.

Hoewel nog maar een jaar geleden klinkt Burial Remains op Spawn Of Chaos nog net wat verfijnder vergeleken met het debuut. Met beter uitgewerkte composities, maar vooral nog sfeervoller wat mij betreft. Een volledig duistere, onheilspellende atmosfeer, dat mag duidelijk zijn. Luister maar eens naar de dynamiek van Where Death Begins, of titelnummer Spawn Of Chaos, waarop de wisselwerking tussen snelle, botte stukken enerzijds, en groovende en doomende tragere en midtempo passages anderzijds, optimaal wordt uitgewerkt. Vooral de muzikale spanning tussen de dreigende tempo's en de zwierige, melodieuze gitaarleads vind ik heerlijk.

At Dawn Came The Shadows vind ik als slepende en slopende doomtrack ronduit te gek. Slaves To The Cult borduurt daar op de fraaiste momenten op voort, en zo ben ik helemaal in mijn element. Dat gaat gaandeweg het album ook niet meer veranderen. Ook Legions Of Death wil ik nog even uitlichten, omdat dat nummer in het begin (en in de verdere trage passages) een heerlijke Bolt Thrower-vibe laat horen; en dat is ook een aanrader. De cover Tortured Souls (uit 1987!) van de Canadese cultband Slaughter (te beschouwen als een van de grondleggers van het als typisch Zweeds aangemerkte buzzsaw-gitaargeluid) is Burial Remains op het lijf geschreven.

Ik vind Spawn Of Chaos (opnieuw) een oprechte en vooral geslaagde ode aan het HM-2-geluid - ik moet die term toch even noemen. Okay, verre van origineel qua aanpak en geluid, maar zo verdomd vertrouwd, catchy, verslavend lekker. Een verdoemd sterke atmosfeer, goede liedjes en een passende productie zorgen er voor dat dit album zich moeiteloos kan meten met die van internationale collega's. Deze sound is niet per se voorbehouden aan Zweden, Friesland blijkt noordelijk genoeg, en even hoog in kwaliteit.

Danny Boonstra - Drums

Wim de Vries - Vocals, guitars

Philippus Yntema - Guitars

Henk Zinger - Bass