Loading...

Heads For The Dead - Into The Red

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-12-2020

Tracklist

01. Into The Red
02. The Coffin Scratcher
03. At The Dead Of Night
04. Horror Injection
05. The Seance
06. Night Ripping Terror
07. The Midnight Resistance
08. Multi Morbid Maniac
09. The Revenant
10. The Prophecy Fulfilled
11. Transilvanian Hunger [Darkthrone cover]
12. Creatures Of The Monolith

Death metal supergroep Heads For The Dead liet met Serpent's Curseeen knaller van een (debuut)album los, dat met name in de underground de nodige schokjes opleverde. De meesterlijke vermenging van klassieke death metal met op horror geïnspireerde elementen onderscheidt hen van de standaard revival-bands.

De combinatie van Jonny Pettersson (bekend van steeds meer) achter de muziek en Ralf Hauber (Revel In Flesh) op zang bleek buitengewoon effectief te zijn en beiden gebruikten hun decennia-lange ervaring om iets fraais te creëren. Opvolger Into the Red ziet hen dingen naar een ander niveau tillen, waarbij ook het rekruteren van de diensten van het Nederlandse allround drumbeest Ed Warbie (Gorefest, Hail of Bullets, Ayreon) het totaalgeluid een flinke boost geeft.

Ze hebben het aangescherpt om het meer samenhang te geven, de horrorinvloed is nu een intrinsiek onderdeel van de muziek, en er is een onmiskenbare groei in het schrijven van liedjes waardoor ze uit de schaduw van de old school death metal collega's stappen om een ​​eigen identiteit te creëren. Het artwork is wederom gemaakt door Branca Studio met behoud van de klassieke horror-esthetiek. Into The Red legt de lat voor old school death metal rond 2020 hoger en het is ironisch hoe hun horrorthema griezelig goed past in de echte gruwelen die dit tijdperk meemaakt. Het is tijd om het allemaal te omarmen.

Met het predicaat 'voor fans van Wombbath, Revel In Flesh, Crawl, Asphyx, Grave, Dismember, Paganizer, Rogga Johansson, Ursinne' slaat de promo-praat de spijker op de kop. Want met dit lijstje bands kun je niet anders denken aan zagende old school death metal, Zweedse stijl. Al vind ik Heads For The Dead echt serieus lomper en zwaarder dan de 'standaard' Zweedse old school death. Het horror-thema leent zich niet voor het typerende melodieuze aspect van deze stijl, denk ik bij mezelf. Daarnaast hoor ik opvallend genoeg nogal wat black metal-invloeden, vooral in de (tremolo-)riffs en de ziedende blasts. De Darkthrone cover Transilvanian Hunger klinkt dan opeens niet eens zo vreemd hier.

De wisselwerking met de meer voorspelbare, verwachte, aanpak vind ik behoorlijk verfrissend! Ook crust-kenmerken zijn hierbij natuurlijk niet weg te denken (The Coffin Scratcher, The Revenant) en zelfs een randje grindcore is te bespeuren (Night Ripping Terror, The Midnight Resistance). Opvallend is ook dat na het spetterende Transilvanian Hunger het slome en trage Creatures Of The Monolith het album afsluit. Twee fikse uitersten na elkaar, dat zorgt natuurlijk voor verrassingen qua atmosfeer en dynamiek. Into The Red stelt daarmee niet teleur, en lijkt de lat inderdaad een stuk hoger te leggen voor Heads For The Dead. Verrassend goed album!

Ed Warbie - Drums

Ralf Hauber - Vocals

Jonny Pettersson - Guitars, Bass, Keyboards