Loading...

Thorium - Empires In The Sun

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 27-03-2021

Tracklist

01. Dreams Of Empire (A Pastorale)
02. Exquiste
03. Powder and Arms II
04. Where Do We Go
05. More Than Meets the Eye
06. Empires in the Sun
07. Old Generation
08. Winterfall
09. Itching & Aching
10. 1302-The Minstrel part I
11. 1302-The Golden Shadow
12. 1302-The Minstrel part II

De Belgische metalband Thorium leerde ik eind 2018 kennen via hun zelfgetitelde debuutalbum, dat me bij momenten aardig beviel. De ervaren old school metallers hadden een lekker in het gehoor liggend plaatje afgeleverd, waarmee de band zeker vooruit kon. Inmiddels heeft Thorium in ongewijzigde bezetting de opvolger paraat: Empires In The Sun. Ik kan de lage landen maar moeilijk rijmen met een zonovergoten rijk, dus ik ben wel benieuwd wat Thorium deze keer in petto heeft.

Na het korte akoestische intro Dreams of Empire knalt Thorium er vol op met Exquiste, veel epischer kan het dan al bijna niet meer worden. De ingrediënten mogen bekend worden verondersteld: beukende drums, opwindend gitaarwerk, stuwende basgitaar, en de klassieke cleane, hoge zang. Power metal ten voeten uit, opzwepend en heerlijk catchy, muziek die gemaakt is om op mee te doen. De luchtgitaar kan uit de mottenballen, de vuisten in de lucht - al dan niet met een biertje er in. Nummers als More Than Meets The Eye en titelnummer Empires In The Sun (toevallig achter elkaar) doen het bij mij ook erg goed.

Okay, dat is misschien een wat kortzichtige analyse, maar toch is dit precies waar Thorium voor staat: stoere heavy metal waar de liefhebber geen genoeg van kan krijgen. Thorium kleurt nauwkeurig binnen de lijntjes, maar levert wel een constante kwaliteit wat mij betreft. De ervaring van de deelnemende muzikanten zorgt er voor dat Thorium nergens uit de bocht vliegt, en hun escapades voor de luisteraar behapbaar blijven. Een minder nummer is op dit album dan ook niet te horen.

Echt interessant wordt het naar het einde van het album toe, wanneer de band een epos, of beter gezegd een drieluik, onder de noemer 1302 laat horen. Achttien minuten lang wordt de luisteraar een fraai verhaal voorgeschoteld, beginnend met een voorspel van akoestisch gitaargetokkel en een vertellende zangstem. Ik vind The Minstrel een zeer passend intro voor wat komen gaat, waarbij de spanning echt goed wordt ingeleid. De hoofdmoot zelf - The Golden Shadow - is klass(iek)e metal pur sang, waarbij zowel zanger David als ook de individuele instrumentalisten het beste van zichzelf laten horen.

Dit epische werkstukje is ook in compositorisch opzicht dik in orde. Van galopperende ritmes tot woeste, opzwepende stukken, dit nummer heeft echt alles om de heavy metalfan te bekoren. Tussendoor horen we verhalende stukjes waarbij ook nog eens een gastverteller opduikt. Hierbij moet ik op een bepaald moment denken aan Ayreon, tot mijn eigen verbazing. Het geeft wel aan dat dit epos me zeker aangrijpt. Grappig genoeg vond ik op Thorium's debuutalbum het vergelijkbare slotakkoord Four By Number, Four By Fate een mislukking, terwijl ik nu 1302 als absoluut hoogtepunt van Empires In The Sun beleef.

Liefhebbers van eerlijke, pure heavy metal in een stijl die het beste verenigt tussen Iron Maiden en Judas Priest gaan veel plezier beleven aan Empires In The Sun. Ja, authentiek, misschien zelfs wel oubollig, is hier het sleutelwoord, terwijl de productie wel degelijk van deze tijd is. Ga je voor deze combinatie, dan is Thorium jouw band.

Stripe - bass, vocals

Tom Tas - guitars

Dario Frodo - guitars, vocals

Louis van der Linden - drums

David Marcelis - vocals

  • Thorium levert ook nu weer n prima album af. Ik snap alleen niet waarom recensenten bij heavy metal vaak het woord oubollig in de mond nemen en bij thrash niets vernieuwends, alsof je bij old school death en black metal vernieuwende dingen hoort. Ok, voor n band als Thorium is de markt klein, des te meer rspect dat ze geen compromissen sluiten.

    Door Ronald van Bruggen op 28-03-2021 20:57:18

  • Oubollig heeft bij mij geen negatieve betekenis, het is meer een sfeer van 'vroeger' of 'ouderwets', dat hoeft helemaal niet vervelend te zijn wat mij betreft.

    Door Chris van der Aa op 29-03-2021 04:30:25