Loading...

Ice War - Sacred Land

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-05-2021

Tracklist

01. Sacred Land
02. Crystal Mirror
03. Nuclear Gods
04. So Far Away
05. Black Horse
06. Blood and Flames
07. Slay the Beast

Ik besprak een maand geleden het voorgaande album Defender, Destroyer van de Canadese eenmansband Ice War. Ik kende de band al wat langer, en was verrast door de nummers die op youtube verschenen voorafgaand aan de release van het splinternieuwe album Sacred Land. Na de speed metal van de eerdere albums heeft het bandopperhoofd besloten zich volledig te gaan storten op tragere, epische metal.

En inderdaad, qua sound en sfeer komen we zonder meer uit op muziek die dichter ligt bij Black Sabbath (volgens Jo zelf) en Candlemass (naar mijn mening) dan de verwijzingen naar old school heavy en speed metal van voorheen. Ik aarzel dan ook niet om te zeggen dat deze muziek mij absoluut meer aanspreekt vergeleken met voorgaand werk. Dat het daarbij soms serieus richting doom metal gaat laten bijvoorbeeld nummers als Nuclear Gods en Black Horse goed horen.

Naast het markante verschil in muzikale insteek zijn er ook nog genoeg overeenkomsten te horen in de aanpak. De muziek van Ice War is nog altijd rauw, enigszins primitief, absoluut old school, en getooid met een sobere maar passende productie. Wat meer dan ooit opvalt, juist vanwege de tragere, epische aanpak, is dat Jo Galipeau inderdaad echt niet kan zingen. Hij komt er min of meer mee weg bij old school-adepten denk ik, maar objectief beschouwd kan dit echt niet vind ik.

Tijdens Blood And Flames bedenk ik me dat een band Witchfinder General ook behoorlijk dichtbij komt als vergelijking. Ja, de muziek van Ice War zou heel goed passen binnen de traditionele, donkere / epische kant van de NWOBHM. En zeker, dat is mijn ding!

Jo 'Capitalicide' Galipeau - all instruments and vocals