Loading...

Civil War - Invaders

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-10-2022

Tracklist

01. Oblivion
02. Dead Man’s Glory
03. Invaders
04. Heart Of Darkness
05. Andersonville
07. Soldiers And Kings
08. Warrior Soul
09. Slaughterhouse 5
10. Battle Of Life
11. Custer’s Last Stand [bonus]

Ik ben bang dat ik over Civil War weinig kan schrijven dat ik niet al eerder over de band te melden had. Weliswaar is het oorspronkelijke gezelschap van Sabaton-afvalligen inmiddels vier albums onderweg, maar de stijlvastheid is werkelijk in symfonisch, krachtig metaal gegoten. Ondanks een periode van bezinning van zo'n zes jaar wijkt het meest recente Invaders nauwelijks iets af van z'n voorgangers, ondanks een paar wijzigingen in de bezetting. Invaders markeert het eerste album van de band met nieuwe frontman Kelly Sundown Carpenter (die al een paar jaar ervaring opdeed tijdens de live-shows) en gitarist Thobbe Englund (inderdaad, ook al ex-Sabaton).

Het album begint met het meeslepende Oblivion, dat de luisteraar uitnodigt in een apocalyptische wereld met zijn exotische, dreigende geluid, sterke zang en zware gitaarriffs. Boordevol epische symfonische kracht, gaat Invaders verder met het oorlogslied Dead Man's Glory, dat een verhaal vertelt van het Ierse verzet - vechtend om hun manier van leven te behouden tegen een Viking-invasie. Het album raast verder met de hervertelling van een legendarische Indiaanse overwinning in de Battle of the Wabash op het snelle Invaders en vestigt zich vervolgens in het pulserende, sfeervolle Heart of Darkness.

Dan komt het verhaal aan in Andersonville, de verschrikkingen vertellend van de confederale gevangenis Andersonville - het meest brute krijgsgevangenkamp van de Amerikaanse burgeroorlog - via de brieven van een soldaat van de Unie aan zijn vrouw. Dit nummer zweeft als een enorme powerballad met hartverscheurende symfonieën, koren en emotionele zang. Een van de meest indrukwekkende tracks van het album. Battle of Life levert de grote finale van Invaders als een dreunend, vurig power metal hoogtepunt, dat luisteraars van alle rangen en standen oproept om te volharden en een beroep te doen op innerlijke kracht in tijden van problemen.

In overeenstemming met het Native American-thema van het album, ziet de op het Westen geïnspireerde heavy metal-strijdkreet Custer's Last Stand zijn tienjarige jubileum vieren. Oorspronkelijk verschenen op de EP Civil War in 2012, is het voor deze gelegenheid opnieuw opgenomen, en hier te horen als bonusnummer, zodat je als luisteraar een goede vergelijking te kunnen maken tussen beide zangers.

Met Invaders bewijst Civil War dat ze opnieuw een geheel eigen positie hebben verworven in de annalen van moderne power en heavy metal, terwijl ze hun behendige vertelkunst en talent voor boeiende lyriek bewijzen. De liefhebber hoeft na de pauze en de bezettingswisselingen niet bang te zijn voor veranderingen, ook Carpenter heeft een krachtige zangstem, die uitblinkt in theatrale, verhalende voordracht. Aan de muzikale insteek van vlotte power metal, aangezet met symfonische arrangementen en koorzang is ook totaal niet gesleuteld.

Daniel Mullback - Drums

Daniel Mÿhr - Toetsen

Petrus Granar - Gitaar, Basgitaar

Kelly Sundown Carpenter - Zang

Thobbe Englund - Gitaar