Loading...

Lucid Grave - Cosmic Mountain

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-10-2022

Tracklist

01. Cosmic Mountain
02. Old Spirit
03. I'm Still High
04. I Feel the Fire
05. Stay Away
06. Curse of the Crow

Cosmic Mountain is het debuutalbum (Goddess Of Misery uit 2020 beschouwen ze zelf niet als langspeler) van de Kopenhagense psych-doomers Lucid Grave. De plaat werd begin 2022 in slechts drie dagen live opgenomen en in slechts drie dagen overgedubd. Net als bij de voorafgaande single Surfer Bat het jaar ervoor, toen producer Patrick Fragtrup voor het eerst achter het mengpaneel zat voor de sessie, is het duidelijk dat er een begrip is ontstaan tussen hem en de band. Want dit album klinkt zowel robuust als fel, zonder enige helderheid of energie van de band te verliezen.

Op Cosmic Mountain komen de eclectische inspiraties van Lucid Grave op een nieuwe manier samen. Dit is de eerste keer dat ze zo'n lang album uitbrengen en de zes nummers op het album zorgen voor een coherente luisterervaring ondanks veranderingen in stijl en tempo. Van stoffige dessertblues tot langzame, zware doom (opener en titelnummer Cosmic Mountain, waar de schatplichtigheid aan Black Sabbath er van af druipt) over rechttoe rechtaan psychedelische en space-rock (flarden van Old Spirit (hallo Hawkwind), I Feel The Fire) neemt dit album vele wendingen, maar landt veilig vanwege de consistente productie en de overkoepelende lyrische thema's.

Het enige pijnpunt (niet letterlijk gelukkig, wat mij betreft) zou de stem van zangeres Malene kunnen zijn. Dit is echt een typisch love-it-or-hate-it geval. Ik tolereer de vocalen op z'n best, simpelweg omdat niet alleen de composities, maar vooral de onheilspellende atmosfeer van Lucid Grave me enorm aanspreken. De schreeuwerige zangstem neem ik op de koop toe, maar die had wat mij betreft wel wat subtieler gemogen.

De teksten op het album gaan over de spirituele strijd om jezelf en je plek in deze wereld te vinden. Soms worden deze worstelingen van buitenaf gezien, soms worden ze beschreven als demonen, maar meestal worden ze gezien door de lens van stimulerende middelen. Hier keren we terug naar het beeld van de Kosmische Berg als het verkenningsterrein van de intronaut op haar reis van zelfontdekking. Dus ga mee op deze reis .... dieper en dieper ....

Malene Pedersen - Vocals

Jon Fick - Drums

Alex Ørsted - Bass guitar

Casper Nilsson - Guitar, synths

Kriller Andersen - Guitar, synths